četvrtak, 24. studenoga 2016.



Završna ovogodišnja serija ocjena Vinskih zvijezda. Vina su to prikladna za blagdanski stol, božićni i novogodišnji.

BODREN CHARDONNAY IBPB, 2007. (slatko)
B. Drenški Bodren, Rusnica, Hum na Sutli
Alkohol 9,2 %, cijena 725 kn
Šampionsko vino! Svečanost u čaši, rapsodija, vrhunski užitak…izvanserijsko vino. Još živo, puno, meko, kompleksno, dinamično. Najfiniji med, marelica, suho voće; izvrsna plemenita plijesan. (99 bodova!)
Dropi * (Velika zvijezda)









ZLATAN PLAVAC EXCLUSIVE PLENKOVIĆ, 2010.               
Zlatan otok d.o.o., Plenković, Hvar
Alkohol 15 %, cijena 550 kn
Izvanserijsko vino. Profinjen miris, u ustima mekano. Kompleksno, moćno, živo, ponešto tanično. Uz krvavi biftek s paprom, npr.
Dropi *****











TEZORO MALVASIJA DUBROVAČKA SELEKCIJA, 2015.
Crvik d.o.o., Konavle
Alkohol 13,9 %, cijena 100 kn
Izrazita voćnost u mirisu, od svježeg do suhog voća. Kompleksno, živo, bogato, puno, elegantno. U svemu odlično. Npr. uz finu bijelu ribu.
Dropi ****
PERŠURIĆ MISAL PRESTIGE, extra brut
Vinarija Đ. Peršurić, Višnjan
Alkohol 12,5 %, cijena 94 kn
Odlično perla. Voćni miris, brioš. Kompleksno, puna usta; elegantno, pitko, slojevito.
Vrutak ****











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Održali smo završnu seriju ocjenjivanja u ovogodišnjoj akciji za Vinske zvijezde, u restoranu  Vinodol. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar, enolog, Željko Kos, vinar i vinogradar, Saša Zec, enolog i organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Posluživao je Jan Šir.


Nema komentara:

Objavi komentar