Završna ovogodišnja
serija ocjena Vinskih zvijezda. Vina su to prikladna za
blagdanski stol, božićni i novogodišnji.
|
BODREN CHARDONNAY
IBPB, 2007. (slatko)
B. Drenški Bodren, Rusnica, Hum na Sutli
Alkohol 9,2 %, cijena 725 kn
Šampionsko vino!
Svečanost u čaši, rapsodija, vrhunski užitak…izvanserijsko vino. Još živo,
puno, meko, kompleksno, dinamično. Najfiniji med, marelica, suho voće; izvrsna
plemenita plijesan. (99 bodova!)
Dropi * (Velika zvijezda)
ZLATAN PLAVAC
EXCLUSIVE PLENKOVIĆ, 2010.
Zlatan otok d.o.o., Plenković, Hvar
Alkohol 15 %, cijena 550 kn
Izvanserijsko vino.
Profinjen miris, u ustima mekano. Kompleksno, moćno, živo, ponešto tanično. Uz
krvavi biftek s paprom, npr.
Dropi *****
TEZORO MALVASIJA DUBROVAČKA
SELEKCIJA, 2015.
Crvik d.o.o., Konavle
Alkohol 13,9 %, cijena 100 kn
Izrazita voćnost u mirisu,
od svježeg do suhog voća. Kompleksno, živo, bogato, puno, elegantno. U svemu
odlično. Npr. uz finu bijelu ribu.
Dropi ****
PERŠURIĆ MISAL PRESTIGE, extra brut
Vinarija Đ. Peršurić, Višnjan
Alkohol 12,5 %, cijena 94 kn
Odlično perla. Voćni
miris, brioš. Kompleksno, puna usta; elegantno, pitko, slojevito.
Vrutak ****
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Održali smo završnu seriju ocjenjivanja u ovogodišnjoj
akciji za Vinske zvijezde, u restoranu
Vinodol. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Miodrag
Hruškar, enolog, Željko Kos, vinar i vinogradar, Saša Zec, enolog i
organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito
Andrić. Posluživao je Jan Šir.
Nema komentara:
Objavi komentar