Jako zadovoljan može biti Ivo Dropuljić, pokretač i direktor
Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb Vino.com. Ova najveća takva
manifestacija u nas počela je ovog petka a završava ove subote u 18 sati,
tradicionalno u hotelu Esplanade. Pred brojnom publikom nastupilo je više od
300 izlagača, vinara, vinskih trgovaca, proizvođača ulja, sireva, mesnih i
drugih specijaliteta.
Najviše je dakako hrvatskih vinara, iz svih regija; uz
veterane ovog posla dosta je i novih imena, početnika. Opći je dojam da je
dosegnuta visoka razina naših vina, a raduje činjenica da je dosta pozornosti
posvećeno domaćim autohtonim sortama. Premijeru je primjerice imala dubrovačka
malvasija Pave Miličića iz Potomja; grožđe je dakako iz Konavala. Zablistali su
još jednom plavci Vedrana Kiridžije, njegov dingač iz 2011. za pamćenje je,
šteta da ga zapravo više nema. Zanimljiva je i obitelj Franković iz Buja, s
malvazijom, chardonnayem, rose teranom…Debitirala je istarska vinarija Dvorac
Belaj, u ruskom vlasništvu, koju je predstavljao enolog Toni Batel…
U sklopu festivala održana je i već treća dodjela priznanja Vinske
zvijezde. Predsjednik istoimenog Kluba novinar Ivo Kozarčanin uz diplome za
zlatne, velike zlatne i velike zvijezde predao je i diplome za najbolje
ocijenjena vina od – najboljih. Kod bijelih treća je Crvikova malvasija
dubrovačka Tezoro, druga graševina Velika berba Iločkih podruma a pobjednik je
Enjingijevo Venje 2008. Kod crnih je pobjednik Tabali Especial Reserva 2011.,
za najbolji domaći pjenušac izabran Kurtaljev Rose brut. Kristalnu zvijezdu za
najbolje vino od autohtone hrvatske sorte osvojio je Plavac mali 2013.
Grgić-vina iz Trstenika. Posebno priznanje za najbolje ocijenjeno hrvatsko vino
dobio je Bodrenov chardonnay izborne berbe prosušenih bobica 2007., koji je sa
osvojenih 99 bodova dobio i Veliku zvijezdu.
Festival su označile i brojne vrsne radionice. Poseban je
odjek imala radionica s temom – vertikala svih berbi vina Bijelo Venje Ivana
Enjingija koju je vodio Kozarčanin. Povijesni događaj za hrvatsko vinarstvo;
uvod, piće dobrodošlice bila je graševina '02, koja je bila regionalni šampion
na Decanterovom ocjenjivanju 2004. a za kraj traminac '04. Izredala su se Venja
od berbe 1998. koje bilo Decanterov svjetski prvak te iste godine, pa iz 2002., 2003., 2004.,
2007. i 2008., koje je sada aktualno u prodaji. Bijelo Venje mješavina je graševine,
rajnskog rizlinga, traminca mirisavog, sivog pinota i sauvignona, redovno
odgođenih berbi.
Održan je i 5. Bijeli grozd u
organizaciji G.E.T. Reporta - dodjela priznanja najboljim vinarijama u
turističkom smislu a novost ove
godine su diplome vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Prva u
Hrvatskoj vinarija je Kozlović u Momjanu, drugi su Iločki podrumi a treća
Kabola, isto iz Momjana.
Nema komentara:
Objavi komentar