Hotel Esplanade ovih
je dana ugostio francusku kuharsku zvijezdu Lionela Levyja. Bogate je
biografije; sada je chef u poznatom restoranu Alcyone u hotelu InterContinetal
u Marseilleu, gradu u koji se doselio 1999. godine. Zanat je učio i od slavnog
Alaina Ducassea. Godine 2005. dobio je prestižnu Michelinovu zvjezdicu.
Predvodnik je nove mediteranske kuhinje, jelovnici mu se temelje na lokalnoj
kuhinji, na namirnicama kao što su svježe ulovljene ribe, mesa od najboljih
uzgajivača i povrće lokalnih poljoprivrednika.
U Zinfandel'su s prvom
damom Esplanadine kuhinje Anom Grgić, koja je tu već petu godinu, i njenim
timom pripremio je tradicionalnu Gala šampanjsku večeru. Prije toga je za mlade
kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu održao radionicu, a
svoje majstorije predstavio je i na posebnoj priredbi za novinare.
Tako smo imali prigodu
kušati jela čija je imena teško i izgovoriti, kao što su gravlax od brancina sa
zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, zaleđenu juhu od češnjaka, goveđe obraze u začinu
Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine, francuski tartar od limuna uz
osvježavajući sorbet od limete i bosiljka.
Sljedovi jela
popraćeni su vrhunskim šampanjcima Veuve Clicquot i Moet&Chandon, a uz
glavno jelo točen je ekskluzivni malbec Chateau de Cayx, iz vinarije princa
Henrika od Danske, koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II boravio
u Esplanadi. Male bočice Moet&Chandona servirane su s tuljcima kroz koje se
pije, umesto čaša; ova bjelosvjetska novost sad je imala hrvatsku
premijeru.
Chef Levy stigao je
Zagreb uz podršku partnera,
Francuskog instituta u Hrvatskoj, Festivala Okusi Mediteran!, AGS Moversa, Miva
Galerije vina i domaćina, Esplanade. Generalni direktor hotela Ivica Max
Krizmanić izrazio je zadovoljstvo što ovakvim događajima obogaćuju zagrebačku
gastro scenu.
Nema komentara:
Objavi komentar