četvrtak, 7. travnja 2016.



Nova serija ocjena vina u trećoj godini Vinskih zvijezda.
JAKOB, 2012.
Vina Jakob, B. Stupnik-Zagreb
14,5 %, 125 kn
Odlično, puno, gusto, slasno. Sočno, toplo, elegantno i dugotrajno vino. Miris kupine, okus crne čokolade. (cabernet sauvignon i franc,merlot)
Vinarija ****










PRIMUS PLAVAC MALI, 2012.
Rizman, Komarna
Alkohol 13 %, cijena 137,35 kn
Prepoznatljiva sorta, iskreno vino. Miriše na crno bobičasto voće. Tanini mekani ali još suše usta. Uz ramstek npr.
Vivat fina vina ***











MOVIA VELIKO, 2009.
Kristančiči - Movia, Slovenija
Alkohol 13 %, cijena 239 kn
Zlatno žuta boja, raskošan bogat miris – ogrozd, citrusi, menta ali i neskladno.
Bornstein











Ocijenili smo i
MALVAZIJA, 2013.
L. Palčić, Dajla, Novigrad
Alkohol 12,5 %, cijena 56,25 kn
DB oprema/4 more wine













PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
ŽIRI: U restoranu Baltazar u žiriju su bili Lucija Šember, nova Vinska kraljica Zagrebačke županije, Morana Zibar, urednica Taste of Croatia, Mario Meštrović, sommelier, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori, specijalizirani vinski novinari Vito Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik. Točio je Ivica Pisk.



Nema komentara:

Objavi komentar