četvrtak, 21. travnja 2016.



Odsad se i u nas mogu nabaviti vina slavne talijanske vinarije Livio Felluga: Dobra vina Damira Horvata imaju ih u maloprodaji, a opskrbljuju i nekolike restorane. U povodu tog značajnog događaja za hrvatsku vinsku scenu, kako je naglasio Horvat, i početka prodaje i distribucije, upriličena je u tamošnjem Wine baru u Green Goldu svečana večera, prije toga prezentacija devet vina za specijalizirane novinare.
Pet je naraštaja zaslužno za (svjetski) uspon te vinarije, a na sadašnjem položaju u Furlaniji, tj. regiji Friuli koja graniči s Austrijom, Slovenijom i Jadranskim morem podigao ju je vizionarski Livio Felluga koji sada broji – 101 godinu! Inače, još je pradjed počeo vinsku priču u Istri, a potom se obitelj preselila u Italiju. Tri sina i kćerka sada su glavni nosioci poslova, a najmlađi, Fillipo, predstavio je novinarima vina i posjed u Dobrim vinima. Imaju oko 170 hektara vinograda, na sjajnim položajima u području Collio, smješteni su u Opatiji Rosazzo, a sjedište je u Brazanu di Cormons.
Degustacija je počela s mladim vinima, iz lanjske berbe – Fillipo je rastumačio da se u Furlaniji uobičajeno mlada bijela vina piju već na proljeće nakon berbe, buteljiraju se početkom ožujka. Uvod je bio Sharlis, mješavina chardonnaya i rebule. Slijedio je Friulan (lokalna sorta koja je imenom zamijenila zabranjeni tocai), potom Pinot Grigio (sivi), najčešća tamošnja sorta koju su početkom 19. stoljeća donijeli Francuzi, odnosno Napoleonova vojska. Ugodno je svojim vrlinama iznenadio Chardonnay, uslijedila su i dva starija bijela vina višeg razreda, Abbazia di Rosazzo iz 2011., tipična tamošnja mješavina (isprva) friulana, sauvignona i bijelog pinota, a Felluge su dodali i ponešto malvazije i rebule (cijena – 230 kn). Terre Alte iz '14, mješavina sauvignona, friulana i bijelog pinota ostavila je nabolji dojam, potvrđujući to i cijenom – 300 kuna. Druga su bijela vina oko 120 kn, a Horvat ističe da su kod njih te cijene iste kao u Italiji.
Odličan je „crni“ uvod bio Nuare '13, mješavina crnog pinota i merlota (70/30 %), za njim Vertigo '14, od merlota i caberneta sauvignona, a vrhunac prezentacije  bio je Sosso '12, njihovo top crveno vino, pohvalio se mladi Felluga. Počeli su ga raditi 1998., htjeli su imati jedno posebno vino; isprva je bio samo merlot, poslije su počeli dodavati refošk pa i malo pignola. Karakterizira ga duga maceracija, u drvenim bačvama od 1000 do 1500 litara bude po 15 do 18 mjeseci i, što je bitno, poslije još dugo u bocama.
Felluge oko 60 posto vina prodaju u Italiji, ostalo izvoze posvuda po svijetu. Prosječno godišnje naprave milijun boca.  (F. Felluga i Damir Horvat, te predstavljena vina na slikama su I. Kozarčanina)     

Nema komentara:

Objavi komentar