Odsad se i u nas mogu nabaviti vina slavne talijanske
vinarije Livio Felluga: Dobra vina Damira Horvata imaju ih u maloprodaji, a
opskrbljuju i nekolike restorane. U povodu tog značajnog događaja za hrvatsku
vinsku scenu, kako je naglasio Horvat, i početka prodaje i distribucije, upriličena je u
tamošnjem Wine baru u Green Goldu svečana večera, prije toga prezentacija devet
vina za specijalizirane novinare.
Pet je naraštaja zaslužno za (svjetski) uspon te vinarije, a
na sadašnjem položaju u Furlaniji, tj. regiji Friuli koja graniči s Austrijom,
Slovenijom i Jadranskim morem podigao ju je vizionarski Livio Felluga koji sada
broji – 101 godinu! Inače, još je pradjed počeo vinsku priču u Istri, a potom
se obitelj preselila u Italiju. Tri sina i kćerka sada su glavni nosioci
poslova, a najmlađi, Fillipo, predstavio je novinarima vina i posjed u Dobrim
vinima. Imaju oko 170 hektara vinograda, na sjajnim položajima u području
Collio, smješteni su u Opatiji Rosazzo, a sjedište je u Brazanu di Cormons.
Degustacija je počela s mladim vinima, iz lanjske berbe –
Fillipo je rastumačio da se u Furlaniji uobičajeno mlada bijela vina piju već
na proljeće nakon berbe, buteljiraju se početkom ožujka. Uvod je bio Sharlis,
mješavina chardonnaya i rebule. Slijedio je Friulan (lokalna sorta koja je
imenom zamijenila zabranjeni tocai), potom Pinot Grigio (sivi), najčešća
tamošnja sorta koju su početkom 19. stoljeća donijeli Francuzi, odnosno
Napoleonova vojska. Ugodno je svojim vrlinama iznenadio Chardonnay, uslijedila
su i dva starija bijela vina višeg razreda, Abbazia di Rosazzo iz 2011., tipična
tamošnja mješavina (isprva) friulana, sauvignona i bijelog pinota, a Felluge su
dodali i ponešto malvazije i rebule (cijena – 230 kn). Terre Alte iz '14,
mješavina sauvignona, friulana i bijelog pinota ostavila je nabolji dojam,
potvrđujući to i cijenom – 300 kuna. Druga su bijela vina oko 120 kn, a Horvat
ističe da su kod njih te cijene iste kao u Italiji.
Odličan je „crni“ uvod bio Nuare '13, mješavina crnog pinota
i merlota (70/30 %), za njim Vertigo '14, od merlota i caberneta sauvignona, a
vrhunac prezentacije bio je Sosso '12,
njihovo top crveno vino, pohvalio se mladi Felluga. Počeli su ga raditi 1998.,
htjeli su imati jedno posebno vino; isprva je bio samo merlot, poslije su
počeli dodavati refošk pa i malo pignola. Karakterizira ga duga maceracija, u
drvenim bačvama od 1000 do 1500 litara bude po 15 do 18 mjeseci i, što je
bitno, poslije još dugo u bocama.
Felluge oko 60 posto vina prodaju u Italiji, ostalo izvoze
posvuda po svijetu. Prosječno godišnje naprave milijun boca. (F. Felluga i Damir Horvat, te predstavljena
vina na slikama su I. Kozarčanina)
Nema komentara:
Objavi komentar