I najluksuzniji hoteli samo svojim izgledom neće dostići
vrhunske domete bez onog što pružaju – za stolom. Znaju to i u objektima Lošinj
Hotels&Villas Jadranka Grupe. Njihovi su hoteli u samom hrvatskom vrhu, a
luksuzni Bellevue u uvali Čikat (pet zvjezdica) prvi je u Hrvatskoj dobio
prestižnu međunarodnu nagradu za najbolji novi spa i wellness sadržaj na
svijetu.
- Imamo prelijepe hotele, ali shvatili smo da to nije
dovoljno, potrebna nam je i vrhunska enogastro ponuda. Zato smo odlučili upriličiti
birane enološke prezentacije i druženja oko stola. Tako je najavio početak
njihovih vinskih degustacija – Wine Masterclass - koordinator Kristijan Merkaš,
šef sommeliera (na prvoj slici).
Prva u tom slijedu enogastro događanja bila je poznata
istarska vinska obitelj Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna, višestruko
nagrađivana na Vinistri. U Boutique hotelu Alhambra, obnovljenom starom zdanju,
Nikola Benvenuti novinarima je i drugim uzvanicima predstavio njihova vina iz
arhive, kojih više nema na tržištu, dakle pravu poslasticu za vinoljupce, uz
ostalo kako bi pokazao potencijal
starenja istarskih vina. Benvenuti: braća Albert i Nikola i otac Livio, na
sjajnim vinogradarskim položajima, na tzv. bijeloj zemlji, s odličnom mikroklimom,
na visini od 260 do 400 metara uzgajaju autohtone istarske sorte – malvaziju,
teran i muškat (momjanski). Poznati su i po maksimalno mogućem prirodnom
uzgoju, vrlo niskim prinosima što se poslije odražava na kakvoću vina i na
duljem odležavanju, čekanju s vinima prije puštanja u promet, makar je to
značajan financijski napor.
Degustacija je počela izvrsnom malvazijom Anno Domini iz
'09; napravili smo je po tradiciji kako se nekad radilo, ali u modernim
uvjetima, kazao je Nikola. Djed mu je posadio vinograd još 1946. godine i u njemu je sada loza stara 70 godina, s
dubokim korijenjem. -Bila nam je ovo jedna od najboljih berbi, brali smo 10 – 15
dana kasnije od uobičajenog roka. Maceracija je nekad trajala po šest, sedam
dana a mi smo je produljili na 15 jer imamo kontrolirane uvjete. Mošt smo
pretočili u drvene bačve od 2000 i 2500 litara, u kojima je vino odležavalo
dvije godine na finom talogu, poslije još i do šest mjeseci u bocama, objašnjava
Benvenuti. Rade je samo u najboljim godinama, pa su tako '12 i '14 izostavili,
bude je prosječno od 3500 do 5000 boca. Ova kušana osvojila je sve komplimente
i još uvijek značajnom svježinom i mladošću.
Uslijedilo je kušanje četiri terana, zvijezde ove
degustacije iz berbi '11, pa '09, '08 i '07; htjeli smo pokazati potencijal ove
naše sorte, i koliko može trajati...rekao je Nikola, a kolega Saša Špiranec
ustvrdio je kako je to put do velikog vina od terana. Benvenutijev teran uvijek
odskače, jedan je od najboljih, ne strši u njemu kiselina, pitomiji je,
zaobljeniji. - Dosad su vinari iskorištavali tek 20 % potencijala terana, a nama
je najvažniji rad u vinogradu. Bitan je položaj, loza nam je maksimalno dugo
izložena suncu, a prinos smanjujemo ekstremno, tumačio je Benvenuti, pa tako
odbace čak i 70 posto uroda, a grozdovima režu i vrhove; znaju ostaviti po dva,
tri grozdića na trsu, iako je teran poznat po rodnosti i bujnosti. E, zato
dobivamo bogat ekstrakt, punoću i svježinu vina, veli. I tu je berba (ručna)
kasnija, od 1. pa čak do 19. listopada. Maceracija traje 20-ak dana, a
temperaturu ne kontroliraju, fermentacija zna biti i na 30 stupnjeva. Vino
potom u velikim drvenim bačvama odležava dvije godine.
Terani Benvenutijevih pokazali su da se mogu nositi s crnim
vinima najrazvikanijih europskih regija, i da je teran još neiskorišteni
favorit istarskog i hrvatskog vinarstva.
S time da je s cijenom od prosječnih 20 eura znatno, znatno jeftiniji.
I za kraj naravno desertni muškat iz berbe 2007., prve prosušenih
bobica, naziva San Salvatore po istoimenom položaju. Visok je 400 metara, nakon
Učke drugi najviši istarski vrh, položaj je idealan za slatka desertna vina jer
se dobija oko 7 g/l kiselina. Grožđe se na slami suši 2-3 mjeseca, macerira 5
dana, fermentacija je vrlo duga, i po 6-8 mjeseci, na vlastitim kvascima.
Dozrijeva dvije godine na finom talogu, alkohola bude od 13 do 15 %; kušani je
imao 14,3 %. Ostatka neprevrelog šećera bude od 130 do 180 mg/l. Doista prava
poslastica, točka na i jedne sjajne degustacije.
Domaćini, koji zaslužuju sve pohvale za gostoljubivost i
sjajnu organizaciju ove priredbe, za sljedeću prezentaciju pripremaju slavna kalfornijska vina Opus One, pa vina
goriških vinara, a potom slijedi - toskanska Sassicaia!
Nema komentara:
Objavi komentar