Vinarija Bru“ndlmayer i njen vlasnik Willi austrijske su
vinske legende – na prvome su mjestu a i najpoznatiji su izvoznici austrijskih
vina. Vinarija je u mjestu Langenlois u slavnoj regiji Kamptal, uz Dunav, nepun
sat vožnje od Beča. Odlikuje se izvrsnom klimom za uzgoj grožđa najviših
dometa, a terasasti vinogradi na okolnim brežuljcima ljepota su i sami za sebe.
W. Bru“ndlmayer orijentiran je na maksimalno prirodne
postupke; vinograda ima 80 hektara a grožđe otkupljuje i s još 20 ha. Bere se
ručno, vino dozrijeva u hrastovim bačvama. Poznat je i po posebnom uzgojnom obliku
loze, poput lire ili y (ipsilona), što omogućava veliku prozračnost i obilje
sunca.
Vinarija Brundlmayer najpoznatija je po zelenom veltlincu, tipičnoj
sorti tog područja, slijedi rajnski rizling, uzgajaju još i chardonnay, sivi
pinot, zweigelt, lovrijenac...Zastupnik za Hrvatsku odnedavno je Damir Horvat
(Dobra vina) koji je u svom Wine baru ove srijede za specijalizirane novinare upriličio
degustaciju Brundlmayerovih vina – pet koje ima u ponudi, s još nekim „poslasticama“.
Predstavio ih je direktor izvoza Thomas Klinger.
Počelo je s odličnim ružičastim pjenušcem, od crnog pinota,
zweigelta i lovrijenca, a završilo sa sjajnim slatkišom (iako nije zatrpan ostatkom
šećera) Gru“ner Veltliner Lamm Auslesse '09, još mladim i svježim, s pravim
vatrometom mirisa i aroma. Prethodio mu je savršeni Zweigelt Reserve '11. Pjenušac
im je vrlo popularan, nisu očekivali takav uspjeh, rekao je Klinger. Naprave ga
od 20 do 70.000 boca.
Kušani su mladi zeleni veltlinci iz lanjske berbe – Leicht und
Trocken i Kamptal Terrassen, potom Gru“ner Veltliner Alte Reben '14, pa dva
rizlinga, Kamptal Terrassen '14 i Zobinger Heiligenstein '14, čiju je
distribuciju Horvat dogovorio. Vina su pokazala svu raskoš mirisa i aroma, mineralnost
kao odraz tla ali i voćnost, bogatstvo tijela, strukturu, kompleksnost. Doista
jako pojačanje na našoj vrhunskoj vinskoj sceni.
Nema komentara:
Objavi komentar