četvrtak, 28. travnja 2016.



Vinarija Bru“ndlmayer i njen vlasnik Willi austrijske su vinske legende – na prvome su mjestu a i najpoznatiji su izvoznici austrijskih vina. Vinarija je u mjestu Langenlois u slavnoj regiji Kamptal, uz Dunav, nepun sat vožnje od Beča. Odlikuje se izvrsnom klimom za uzgoj grožđa najviših dometa, a terasasti vinogradi na okolnim brežuljcima ljepota su i sami za sebe.
W. Bru“ndlmayer orijentiran je na maksimalno prirodne postupke; vinograda ima 80 hektara a grožđe otkupljuje i s još 20 ha. Bere se ručno, vino dozrijeva u hrastovim bačvama. Poznat je i po posebnom uzgojnom obliku loze, poput lire ili y (ipsilona), što omogućava veliku prozračnost i obilje sunca.
Vinarija Brundlmayer najpoznatija je po zelenom veltlincu, tipičnoj sorti tog područja, slijedi rajnski rizling, uzgajaju još i chardonnay, sivi pinot, zweigelt, lovrijenac...Zastupnik za Hrvatsku odnedavno je Damir Horvat (Dobra vina) koji je u svom Wine baru ove srijede za specijalizirane novinare upriličio degustaciju Brundlmayerovih vina – pet koje ima u ponudi, s još nekim „poslasticama“. Predstavio ih je direktor izvoza Thomas Klinger.
Počelo je s odličnim ružičastim pjenušcem, od crnog pinota, zweigelta i lovrijenca, a završilo sa sjajnim slatkišom (iako nije zatrpan ostatkom šećera) Gru“ner Veltliner Lamm Auslesse '09, još mladim i svježim, s pravim vatrometom mirisa i aroma. Prethodio mu je savršeni Zweigelt Reserve '11. Pjenušac im je vrlo popularan, nisu očekivali takav uspjeh, rekao je Klinger. Naprave ga od 20 do 70.000 boca.
Kušani su mladi zeleni veltlinci iz lanjske berbe – Leicht und Trocken i Kamptal Terrassen, potom Gru“ner Veltliner Alte Reben '14, pa dva rizlinga, Kamptal Terrassen '14 i Zobinger Heiligenstein '14, čiju je distribuciju Horvat dogovorio. Vina su pokazala svu raskoš mirisa i aroma, mineralnost kao odraz tla ali i voćnost, bogatstvo tijela, strukturu, kompleksnost. Doista jako pojačanje na našoj vrhunskoj vinskoj sceni.
     

Nema komentara:

Objavi komentar