četvrtak, 17. prosinca 2015.



PLEŠIVIČKI VRHUNCI Obitelj Šember iz Donjih Pavlovčana pokraj Jaske vinula se, nakon godina upornog truda, u sam vrh plešivičkog i hrvatskog vinarstva. Srednja generacija, Zdenko i supruga Ivanka, dobili su dostojne nasljednike, sin Nikola već se ozbiljno i stručno prihvatio posla, a kći Lucija, studentica
ekonomije, nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije.
Uz obiteljsku kuću – živi tu njih osmero , i baka Ružica i djed Štef, i svi su „u pogonu“ – podignuli su izuzetno atraktivnu i ugodnu kušaonicu u kojoj se ne može ostati ni žedan ni gladan. Uz brojna i raznovrsna vina slijede ukusni domaći zalogaji, od raznih narezaka, preko sjajnih krvavica  do obavezne patkice i domaćih kolača...u što se mogla uvjeriti i skupina novinara, pozvanih da obilježe kraj jedne uspješne godine i mnoge osvojene nagrade. Najveća je svakako ona Vinskih zvijezda – njihov Qvevri 2011. u superfinalu te akcije u kojoj stručni žiri ocjenjuje vina s hrvatskog tržišta (ukupno ih je bilo oko 240), proglašen je najboljim od domaćih i stranih bijelih mirnih vina!
Neobično ime tog vina gruzijski je naziv za amforu, veliku glinenu posudu u kojoj se drevnom, tisućljetnom tradicijom dobiva vino. Šemberi su naime jedni od trojice naših vinara koji su se posvetili i toj osebujnoj tehnologiji, jer u amforama tek izmuljano grožđe proboravi oko šest mjeseci, tek se onda otače, pa dozrijeva dugo u bačvama i na kraju u bocama. Maksimalno je prirodno, a vino je  posebnih odlika i vrlina, dojmljivo već na prvi pogled po narančasto-jantarnoj boji. Nakon prvog vina iz 2011. u podrumu im dozrijeva i novo, mlado vino iz amfore.
Na plešivičkim obroncima uzgajaju chardonnay, rajnski rizling, žuti plavec, bijeli i crni pinot...Šemberi su poznati po duljem odležavanu svojih vina; teško je dati prednost bilo kojem ali posebno je dojmljiv bijeli pinot kojeg su nazvali Bijeli pinto...Osim mirnih vina, uspješni su i u proizvodnji  pjenušaca – rose prave od crnog pinota, a bijeli pjenušac  od chardonnaya, rajnskog rizlinga i plaveca. Prijat će kao aperitiv, za žeđ, ali i u pratnji slasnih zalogaja.        

Nema komentara:

Objavi komentar