petak, 11. prosinca 2015.



VELIKA BERBA! Hrabar je to i nadasve ambiciozan naziv, nezabilježen još u nas. Baš na takav potez odlučili su se u Iločkim podrumima za vino koje će sigurno ući u njihovu a i u hrvatsku vinsku antologiju. Riječ je o vrhunskoj graševini iz berbe 2011. kojoj su nadjenuli ime Velika berba, a premijeru je imala ovog petka u zagrebačkoj Akademiji vina.
Po svim odlikama posebno je to vino: prva je važna značajka da je suho, iako je ta godina bila toplog ljeta i duge sušne jeseni, dakle idealna za (uobičajene)  iločke predikate, tj. slatkiše. Grožđe je skupilo puno šećera ali i zadržalo kiseline: uspjeh je bio zajamčen. Glavna enologinja Podruma, Vera Zima, na promociji je istaknula kako su u takvim uvjetima htjeli napraviti baš suho vino i vidjeti što će taj izazov dati u uvjetima njihova Starog podruma. Pa, odlučili su se i na ručnu berbu dakako probranog grožđa, potkraj rujna;  treba li naglašavati s njihova ekskluzivnog položaja Principovac? Prva tri mjeseca „sirovina“ je miješana na finom talogu, a vino je dozrijevalo u drvenim bačvama od 5000 litara u Starom podrumu (iz 15.stoljeća!), u idealnim uvjetima. Dakako, na kraju je još odležalo u bocama. I, dobili smo vino koje nema cijenu, koje se ne može kupiti samo tako, a u kojem valja uživati u svakoj kaplji; osvaja sjajna suhoća i svježina, zabilježio sam, kiselina je izvrsna a ono malo drva odlično se uklopilo, harmoniziralo. Da, veliko je to vino; elegantno, profinjeno, poticajno sa svakom kapi, za najbolje prigode, za posebne trenutke.  I, s potencijalom još podosta godina čekanja...
Inače, degustacija u Akademiji bila je posvećena ovodišnjim brojnim priznanjima i odličjima koja su Iločka vina osvojila (i) ove godine, također i novim berbama njihovih klasičnih favorita. Dakle, niti jedna ozbiljna hrvatska vinska karta ne može se zamisliti bez njihovih, upravo kušanih vina: graševina 2014. vrhunska;  poluslatki chardonnay Principovac 2013. (tu liniju Principovac počeli su 2008. godine i postižu sve veće domete); traminac (klasika!) vrhunski 2014 (inače, prosječno tog zaštitnog znaka vinarije naprave oko pola milijuna litara); traminac izborne berbe bobica 2011...I tu sad zastajem zbog jednog (meni) dosad ovako nedovoljno upoznatog vina, vrhunskog crnog Kapistrana 2014. Sjajno! Mješavina caberneta sauvignona i frankovke (na tu sortu tamo treba ozbiljno igrati!), dozrijevana u hrastovim bačvama od 500 i 1000 litara 8-9 mjeseci; iznimno sježe, a puno; pitko vino, vrlo voćno, odaje maline, ribizl, začine...Treba li još reći: vina su to koja će ispuniti svaki zahtjevan stol za blagovanje, a posebice sada za blagdane. (snimio Marko Čolić)    

Nema komentara:

Objavi komentar