utorak, 22. prosinca 2015.



U novoj seriji Vinskih zvijezda neka su od vina koja preporučujemo za blagdanski stol, za Božić i Novu godinu.
BOLLINGER SPECIAL CUVEE, brut
Bollinger, Champagne, Francuska
Alkohol 12 %, cijena 549 kn
Praznik u čaši! Profinjeno, kompleksno, skladno, živo, odlično perla. Puna su ga usta, okus dugo traje.
Vino-trade *****











TVOJA KRV I MOJA, 2012.
G&j vina, G. Matulić, J. Svaguša, Zadar, Nadin
Alkohol 14,2 %, cijena 163 kn
Puno, bogato, slojevito, potentno. Kompleksno, snažno,  toplo, gusto, živo. Fino izražen miris tamnog bobičastog voća i začina. Uglađeni tanini; dugo traje.  (cabernet sauvignon i merlot)
Miva ****










HEKATE PASSITO FEUDO ARANCIO (slatko likersko)
Mezzacorona, Sicilija, Italija
Alkohol 12 %, cijena 119,70 kn  (0,5 l)
Zlatne, gotovo jantarne boje. Previše šećera; kandirano voće, karamel. Dotjerano, dopadljivo, medasto. Dobra struktura.  Uz sir s plemenitom plijesni ili pikantni, zreli.
Vrutak ***










VALLATE PROSECCO, extra dry
Masottina, Italija
Alkohol 11 %, cijena 39,90 kn
Jednostavno, obično, uredno. Slabo u mirisu, ravno u okusu.
Vrutak












LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: ocjenjivali smo u Trilogiji pokraj Kamenitih vrata. U žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar, enolog, savjetnik, Siniša Lasan, sommelier, Velimir Korak, vinar i enolog i organizatori, specijalizirani novinari I. Kozarčanin, Ž. Suhadolnik i V. Andrić. Točio je sommelier Krešo Šesnić.  



Nema komentara:

Objavi komentar