U novoj seriji Vinskih zvijezda neka su od vina koja
preporučujemo za blagdanski stol, za Božić i Novu godinu.
BOLLINGER SPECIAL
CUVEE, brut
Bollinger, Champagne, Francuska
Alkohol 12 %, cijena 549 kn
Praznik u čaši!
Profinjeno, kompleksno, skladno, živo, odlično perla. Puna su ga usta, okus
dugo traje.
Vino-trade *****
TVOJA KRV I MOJA,
2012.
G&j vina, G. Matulić, J. Svaguša, Zadar, Nadin
Alkohol 14,2 %, cijena 163 kn
Puno, bogato, slojevito,
potentno. Kompleksno, snažno, toplo,
gusto, živo. Fino izražen miris tamnog bobičastog voća i začina. Uglađeni
tanini; dugo traje. (cabernet sauvignon
i merlot)
Miva ****
HEKATE PASSITO FEUDO
ARANCIO (slatko likersko)
Mezzacorona, Sicilija, Italija
Alkohol 12 %, cijena 119,70 kn (0,5 l)
Zlatne, gotovo
jantarne boje. Previše šećera; kandirano voće, karamel. Dotjerano, dopadljivo,
medasto. Dobra struktura. Uz sir s
plemenitom plijesni ili pikantni, zreli.
Vrutak ***
VALLATE PROSECCO, extra dry
Masottina, Italija
Alkohol 11 %, cijena 39,90 kn
Jednostavno, obično,
uredno. Slabo u mirisu, ravno u okusu.
Vrutak
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s
odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe
i kategorija prema ostatku šećera. Žiri
zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne
objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
ŽIRI: ocjenjivali smo u Trilogiji pokraj Kamenitih vrata. U
žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar,
enolog, savjetnik, Siniša Lasan, sommelier, Velimir Korak, vinar i enolog i
organizatori, specijalizirani novinari I. Kozarčanin, Ž. Suhadolnik i V.
Andrić. Točio je sommelier Krešo Šesnić.
Nema komentara:
Objavi komentar