četvrtak, 3. prosinca 2015.



Prije 25 godina tu u dvorištu, ispod čuvene jabuke, degoržirao sam s mamom Pavicom svojih prvih 12 butelja pjenušca. Nisam tada mogao ni sanjati da ću sada s ponosom nositi svoje pjenušce u Champagnu! Govori to Tomislav Tomac, vinar, vinogradar i enolog (diplomirao na zagrebačkom Agronomskom fakultetu) iz Donje Reke pokraj Jastrebarskog; tamo njegova obitelj već godinama razvija uzorno imanje i vinograde oko kuće i na plešivičkim obroncima. Upornim trudom i s jasnim vizijama vinuli su se u sam vrh hrvatskog vinarstva.

A Tomci su naime prvi u svijetu napravili pjenušac od vina dobijenog u amfori! Prije nekoliko godina na stručno putovanje u Champagnu Tomica je ponio to svoje ekskluzivno vino i u jednoj poznatoj šampanjskoj kući vlasniku se toliko dopalo da ga je i sam odlučio pokusno napraviti. Slijedila su ga još dvojica kolega, najnoviji je sad poznati J. Selosse – nikada nitko u toj slavnoj pokrajini nije šampanjce radio drukčije nego klasičnom metodom.
Otac Zvonko i Tomica, uz svesrdnu pomoć ženskog dijela obitelji, upriličili su tradicionalno druženje s odabranom novinarskom ekipom i još nekim prijateljima. Predstavili su na tzv. vertikalnoj degustaciji sva svoja vina koja su posljednjih godina napravili u amforama. Podsjećam, amfore su velike glinene posude koje se ukopavaju u zemlju, u okolici podruma ili i u samom podrumu. U njih se nakon berbe i muljanja stavlja grožđe na fermentaciju i potom zrenje na, obično, šest mjeseci. Iako ih ima i iz npr. Španjolske, najbolje, prave amfore uvoze se iz Gruzije, tamo je to tisućljetna metoda dobivanja vina. Najčistijeg, najizvornijeg, bez ikakvih inače uobičajenih kemijskih i tehnoloških dodataka, pa tako rade i Tomci s grožđem iz svojih starih i mladih vinograda, s internacionalnim i starim domorodnim sortama, na slikovitim plešivičkim obroncima.  Uzor im je bio slavni vinar s Collia/Brda Joško Gravner, koji je prvi obnovio tu prastaru tehnologiju.
Prvo vino bilo je u amfori 2007. godine, od chardonnaya i tih starih sorti, kao što su ranfol, kraljevina, žuti plavec, veltlinac, neuburger...Još je posve živahno, ali na žalost samo ga ima u arhivi...Sljedeće godine osnova je bila ista, a od napunjenih 5000 boca preostalo ih je još (samo) 2500. Nakon dozrijevanja u amforama, potom u drvenoj bačvi od 2000 litara i zatim na odležavanju u bocama, u prodaju su puštene potkraj 2013.; takav je postupak. Potom je 2009. godine vino Amfora Tomac napravljeno samo od rajnskog rizlinga; bio je to pun pogodak! a iznimnoj kakvoći tog vina pridonijela je i posebno dobra godina za grožđe. Svaka kap čisti je užitak! Od rizlinga su napravili vino i 2011., sad je još u bačvi.
Taj raritetni šampanjac od rizlinga iz amfore napravili su 2010. godine, napunili su 4500 boca. Poslije ga više nisu radili.
Protokolarni uvod u ovu ekskluzivnu degustaciju bili su zacijelo najbolji Tomčev pjenušac Diplomat i novi rose iz 2014., od 90 posto crnog pinota te od chardonnaya; odličan, puno obećava. Napravili su ga 6000 litara, sad su pred blagdane napunili stotinjak boca, ostatak će uoči ljeta.
Godišnje Tomci naprave oko 40.000 boca pjenušaca, na odležavanju ih je oko 100.000. Iako im je pjenušac glavna preokupacija, i dalje se bave i mirnim vinima, rade iznimno pitak i dopadljiv crni pinot, rajnski rizling i nešto malo sauvignona.

Nema komentara:

Objavi komentar