četvrtak, 10. prosinca 2015.Počeli smo treću godinu Vinskih zvijezda. U novoj seriji vina su koja preporučujemo za blagdanski stol, uoči i za Božić i Novu godinu.
KERNER KOS, 2013.
Ž. Kos, Hrnjanec (Sv. I. Zelina)
Alkohol 13 %, cijena 50 kn
Čisti sortni miris, aromatično. Složeno, pitko, živo, svježe, dobra kiselost; slankasto. Ima potencijala i za odležavanje.
Podrum Kos ****CH13, 2013. (chardonnay)
M. Prović, Opuzen
Alkohol 13 %, cijena 62,60 kn
Puno, bogato, snažno, zrelo, kompleksno. Sa stilom i osobnošću. Izvrsno. U špici je. Uz ribu ali i pečenu svinjetinu, npr.
Puni sepet ****SIDERAL, 2009.
Altair, Čile
Alkohol 14,5 %, cijena 149,90 kn 
Puno, gusto, snažno, zrelo, s dosta voćnosti ali i sa začinskim notama. Zaobljeno, živi, meki tanini. Uz divljač i mesa s umacima.
Vrutak ***


PROSECCO MILLESIMATO, brut
Tenuta Sant'Anna, Italija
Alkohol 11 %, cijena 108 kn
Jednostavno, obično. Slabo u mirisu, cvjetni ton. Sladunjavo.
Bornstein
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće ): (smješko)
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: ocjenjivali smo u Trilogiji Borisa Orašanina pokraj Kamenitih vrata. U žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar, enolog, savjetnik, Siniša Lasan, sommelier, Velimir Korak, vinar i enolog i organizatori, specijalizirani novinari I. Kozarčanin, Ž. Suhadolnik i V. Andrić. Točio je njihov sommelier Krešo Šesnić.  


Nema komentara:

Objavi komentar