četvrtak, 10. prosinca 2015.



VRHUNAC KARIJERE: Grof Millenium Vintage 2000 najekskluzivniji  je i dosad najskuplji hrvatski pjenušac. Autor mu je Davor Zdjelarević, jedan od pionira našeg privatnog vinskog biznisa; već potkraj 80-ih prošloga stoljeća unio je prevrat u naše dotadašnje vinske tokove.
Grof je raritetni pjenušac nastao klasičnom šampanjskom metodom, iz vinske osnove od chardonnaya i rajnskog rizlinga, ali iz berbe 2000! Čak 14 godina dozrijevao je na finom talogu, a degoržiran je prije otprilike osam mjeseci. Bilo je isprva oko 3000 butelja, da bi u konačnici (nakon brojnih kušanja, provjera i predstavljanja odabranim sretnicima) došao do današnjih 1500 butelja. Ne iznenađuje onda niti cijena od vrtoglavih 760 kuna po butelji!
Upravo smo ga kušali  u vinoteci Winelovers Borisa Ivančića (Vivat fina vina) u Martićevoj. Vinoznalci su se složili da je to u 30-godišnjem vinskom stvaralaštvu jedna od najboljih i životnih Zdjelarevićevih kreacija. - Ovakve boce niti nastaju, niti se otvaraju svaki dan, ustvrdio je Ivančić. Osobno, takvog našeg pjenušavog vina još nisam kušao, u rangu je vrhunskih svjetskih dometa. Osvaja već izvrsnom, kristalnom jantarnom bojom, duboki mirisi i arome, od suhe smokve sve do plemenite borove smole traju dugo, dugo, i u ispražnjenoj čaši, a prava su rapsodija okusi – svaka kaplja doživljaj je za sebe, puna, bogata, raskošna, neponovljiva, vrijedna svake kune. (snimio Julio Frangen)  

Nema komentara:

Objavi komentar