petak, 29. svibnja 2015.


Tomislav Voštinić relativno je novo ime na našoj vinskoj sceni, ali već daje naslutiti da će biti i zapaženo. Živi u Ivanić Gradu, vinogradi su mu, i vrlo lijepa klijet s atraktivnom kušaonicom na Graberskom brdu, u Ivanićgradsko-voloderskom vinogorju. Na visini su od 195 metara, to je brdo najviši vrh od Medvednice do Moslavačke gore. Ima tamo loze još od 1936. godine, od djeda i bake Klasnić, pa se i vinarija zove Voštinić – Klasnić.
Sada Tomislav živi od vina; prije toga osam je godina bio optičar u obiteljskoj firmi. No, zagrijao se za vinarstvo, promijenio profesiju, studirao je na Veleučilištu u Požegi a radio je i u Moralićevoj vinariji u Božjakovini. Stručni mu je suradnik, ali i bliski prijatelj Miodrag Hruškar iz Vinoeksperta.
Obrađuje 3,5 hektara vlastitih vinograda i još ima 1,5 ha s crnim sortama u Suzi u Baranji. Najviše je, dakako primjereno za to područje, domorodnog škrleta, oko 70 posto. Ima i muškat otonel i žuti (tek posađen), graševinu i chardonnay. Od crnih ima cabernet sauvignon i merlot (za bordošku kombinaciju) koje trži pod imenom „red“,  te syrah koji posebno buteljira. Brend gradi na škrletu, i to vrlo uspješno, to vino zavređuje sve pohvale. Rabi najsuvremeniju tehnologiju, prerađuje hlađeno grožđe, škrlet macerira. Okušao se i u ekološkoj proizvodnji, no odustao je, veli da se ne isplati. Ukupno napravi do 40.000 litara vina godišnje. Neuobičajena mu je oprema boca, a svako vino ima etiketu druge boje.   
I još jedna pohvalna novost za mladog vinara: prvi pokusni pjenušac napravio je 2011. godine, sada već ima 350 boca iz berbe 2012., od škrleta.   (Na slici Kreše Škrinjara s djedom Zlatkom)

Nema komentara:

Objavi komentar