petak, 29. svibnja 2015.


Naša najstarija vinska izložba – zelinska – održat će se 5. i 6. lipnja 47. put! Osnovao ju je još 1860. godine poznati vinogradarski stručnjak Dragutin Stražimir, koji se smatra utemeljiteljem našeg modernog vinogradarstva.
Organizatori su u središtu Sv. Ivana Zeline pripremili vrlo bogat i raznovrstan program. Svečano otvaranje Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, kako se otprije nekoliko godina ambiciozno zove ova priredba u petak je 5. 6. u 19.30 sati, kojom će prigodom biti predane i nagrade za najbolja vina. U subotu se održava modna revija uz pjenušac, jagode i slastice, bit će ponuđen i ručak po popularnim cijenama, prezentirat će se i zelinske loparke. Navečer je u zabavnom programu prikaz berbenih običaja, izvođenje pjesmi i plesova Svetoivanjskog Prigorja, a u sklopu Gemišt festa prezentirat će se robna marka Zelinske kraljevina, te na kvizu birati kralj zelinskih gemišta!
Oba dana trajat će degustacije vina, te sireva, suhomesnatih proizvoda, bučinog ulja itd.
Dodijelit će se brojne nagrade, među ostalima šampionu ledenom vinu graševina obitelji Cmrečnjak iz Štrigove. Stručni žiri ocijenio je 205 uzoraka, veliku zlatnu diplomu dobila su četiri vina, zlatnu diplomu 64. Najbolju kraljevinu, dobitnicu nagrade Ljerka Habuzin ove godine ima obitelj Puhelek Purek iz G. Psarjeva. To vino ujedno je i dobitnik tradicionalne novinarske nagrade D. Stražimir za najbolju opremu i dizajn boce, a sastoji se od skulpture tamošnjeg naivnog umjetnika Ivana Antolkovića. Etiketa je uradak dizajnerica M. Bronić i K. Volf. Tajnica novinarskog žirija, ujedno i tajnica Izložbe je Štefica Kramarić, a glavna u organizaciji Marinka Zubčić, šefica Turističke zajednice.
  

Nema komentara:

Objavi komentar