srijeda, 13. svibnja 2015.

Nesvakidašnji, još u nas nezabilježen vinski „dvoboj“ zbio se u zagrebačkom Klubu Zagoraca u Palmotićevoj ulici. U tim simpatičnim prostorima nazvanim „Zagorje vu srcu“ koje raznim aktivnostima već godinu dana puni Franjo Sinković, posve miroljubivo i u dobrom raspoloženju snage su odmjerili naš Sjever i Jug. U organizaciji Mam-vina i njegova šefa Mladena Horića, uz pomoć glavnog urednika njihove revije Svijet u čaši Željka Suhadolnika i uz stručno vodstvo enologa i potpredsjednika Hrvatskog sommelier kluba Franje Francema  kušano je šest vina šestorice zagorskih vinara i isto toliko s juga Dalmacije.
Zagorske su boje branili Bolfanovi i Zdolcovi sauvignoni, Matošev rajnski rizling, Šafranov žuti muškat, Petračev rose merlot i pravi raritet, lokalni, domorodni Severov sokol cesargradski. (Šteta da se ovom atraktivnom događaju nije pridružio, naročito nekim od svojih vrsnih pjenušaca i Boris Vuglec.)
U južnoj paleti dominirali su dakako plavci: Miličićev dingač, Antunovićev postup, Badelov Ivan Dolac, plavac Rota Terrae Rote, Mimičina ruža omiška i Plenkovićev zlatan plavac. Oko njih su se okupili članovi Udruge plavac mali – Zagreb.
Valja podsjetiti da je već desetak godina, zahvaljujući nekolicini tamošnjih vinogradara i vinara, zagorsko vinarstvo u zapaženom usponu, neke su od tih etiketa i u samom hrvatskom vrhu. Zato i ne čudi, iako susret i prezentacija vina nisu imali natjecateljski karakter, da su mi zagorska vina u cjelini ostavila bolji dojam, da su bila dotjeranija, čišća, pitkija. Bilo bi zanimljivo nekom drugom prigodom usporediti i zagorska crna vina s dalmatinskim crnjacima, a zašto da ne i slavonskim…   

Još boljem raspoloženju brojnih gostiju pridonijele su i vinima primjerene delicije, od pršuta do slasnog kuhanog bunceka. (snimio Julio Frangen)  

Nema komentara:

Objavi komentar