četvrtak, 7. svibnja 2015.

ILOK PREMIJERA 2014: Iločki podrumi upriličili su Vinskoj Akademiji prezentaciju i degustaciju svojih vina iz lanjske berbe koja ovih dana kreću u prodaju. Graševina kvalitetna, vrhunska, rajnski rizling, chardonnay, traminac  i rose frankovka ponuđeni su na kušanje i procjenu ugostiteljima, poslovnim partnerima i specijaliziranim novinarima. Degustaciju je vodio poznati enolog i sommelier Franjo Francem. (slike Ana Rogač)
Očekivano, najviše pozornosti izazvale su graševine, kvalitetna i vrhunska. Kako smo čuli od gazde, Juraja Mihaljevića, od prosječno četiri milijuna litara koliko se godišnje napravi, najviše je graševina: 100 tisuća litara vrhunske i 2,8 milijuna kvalitetne. To plemenito i popularno vino u potražnji  sada nadmašuje i čuveni iločki traminac.
Unatoč lošoj godini, nadasve u podrumu odrađen je pravi posao. Vina više nisu kao prijašnjih ekstremno toplih godina, nabildana, prejaka, bez elegancije i svježine. Kvalitetna je graševina prije svega elegantna, pitka, finih aroma, svježa, osobina baš prave graševine, lagano gorkasta na kraju. Vrhunska pak privući će najveće enoljupce: još je elegantnija, u boji finih zelenih tonova koji upućuju na sljedeće vrline, nježnija, finih aroma, kompleksnija, dublje voćnog mirisa s mednim tonovima, a niži alkoholi daju mekoću.
Rajnski rizling iz tog podneblja i dalje mi se ne dopada, a chardonnay je svoju punu formu iskazao uz jela ponuđena nakon degustacije. Također je laganiji, ugodno nižih alkohola, elegantan, nježne arome, s lijepom voćnosti i putrast; skladan, pitak, svjež i – dugo traje u ustima.
Sljedeći, traminac kvalitetni, pokazao je klasične odlike njihovih traminaca, naglašenih mirisa ruže, pa meda, nije težak, mlad a već pitak; iako iz vinarije uvjeravaju da je to svakodnevno pitko vino, nemamo odgovora uz koje bi ga to (svakodnevno) jelo uživali.
I na kraju rose frankovka – sorta za koju Francem kaže da bi trebalo biti naše vodeće kontinentalno crno vino…Ovo je vrlo svježe, voćno i cvjetno vino, fino se osjete jagoda, trešnja, malina; vrlo pitko, elegantno, meko, zaokruženo, traje u ustima.

Riječ, dvije i o Iločkim podrumima, iako su svakom vinoljupcu poznati: imaju svojih 350 ha, još toliko od kooperanata, vinogorje je slavno još iz rimskog doba. Odlikuje ga posebnost tla, sorata, tradicija i vrijedni ljudi; najnagrađivanija je naša vinarija. Od prije desetak godina tamo su počeli razvijati i vrlo uspješan kontinentalni turizam, u kojem se nudi sve, od vina do sporta, pa i golfa usred vinograda.       

Nema komentara:

Objavi komentar