srijeda, 6. svibnja 2015.

Concours Mondial de Bruxelles, jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina održano je ove dogodine od 1. do 3. svibnja u Jesolu, poznatom talijanskom ljetovalištu u blizini Venecije. Na 22. izdanju bilo je 8020 uzoraka vina iz 40-ak zemalja sa svih krajeva svijeta. Ocijenio ih je međunarodni žiri u kojem je bilo više od 300 članova svrstanih u 55 komisija - enologa, vinara, vinskih trgovaca, specijaliziranih novinara, među njima tradicionalno, već 12 godina i Večernjakov izvjestitelj Vitomir Andrić. Iz Hrvatske među ocjenjivačima su bili i Franjo Francem, Željko Suhadolnik i Saša Špiranec.   
Sve je počelo 1994. godine u Brugesu u Belgiji, sa 840 uzoraka vina, da bi se nakon dva desetljeća gotovo udeseterostručio taj broj. Rekord drži Bratislava sa 8200 vina. Natjecanje je osnovao belgijski vinski novinar Louis Havaux, a prije nekoliko godina naslijedio ga je sin Baudouin (na slici njih dvojica), iako je senior i dalje vrlo djelatan. Dugogodišnji je pak direktor Thomas Costenoble. 
Glavni je cilj – tržište; a ove je godine ta manifestacija ponijela naziv Ujedinjeni narodi finih vina!
Concours se dugo potom održavao u Bruxellesu, a od 2006. svaki put u drugome europskome gradu,  tako da je dosad obišao Lisabon, Maastricht, Valenciju, Palermo, Luxembourg, Guimaraes, Bratislavu, lani se pak ponovno bio vratio u Bruxelles.


Najbolja vina ove godine: najbolji pjenušac je Champagne Charles Heidsieck Rosé Millésimé 1999 (Francuska, Champagne), najbolje bijelo vino je Kleine Zalze Family Reserve Chenin Blanc 2013 (JAR, Stellenbosch), najbolje ružičasto Cote des Roses 2014 (Francuska, Languedoc-Roussillon) a najbolje crveno Nican 2008 (Italija,  Abruzzo).
Hrvatska se vina natječu već godinama, velik uspjeh postigao je Badelov Korlat merlot 2011., osvojio je Veliku zlatnu medalju! Korlat Merlot Boutique 2011. osvojio je srebro. Lani u Bruxellesu zlato je osvojila Graševina Turković 2012. Kutjeva d.d., a srebra Kutjevo za traminac '12 i G. Kozlović za malvaziju Santa Lucia '11 i teran '12. U Bratislavi su dvije zlatne medalje dobili porečki Vina laguna Festigia cabernet sauvignon '10 i Festigia Castello '11.
Dogodine će se Concours Mondial de Bruxelles održati u Bugarskoj, u Plovdivu. Već sam si dojadio s istim pitanjem koje postavljam već godinama našoj ukupnoj vinskoj djelatnosti: kada ćemo se i mi predstaviti svijetu na ovakav način?
Zvjezdana vinarija Gini. Svako ocjenjivanje prate i stručni izleti u značajne vinorodne regije, u kojima se ljudi iz čitava svijeta upoznaju  s tamošnjim vinogradima, sortama, vinima i vinarijama; bilo je tako i ovoga puta. Isplatilo se potegnuti čak i dalje od Verone, u regiju Soave, vinariju obitelji Gini, duge i slavne tradicije. Upoznali smo se i s tamošnjom domorodnom vrsnom sortom  garganega i sjajnim vinima od nje. Primjenjuju skoro pa čistu biodinamičku proizvodnju, imaju i bačve od akacije (!), vinogradi su na vulkanskom tlu što se itekako osjeti u vinima. Godišnje naprave oko 100.000 butelja, zvijezda je Salvarenzo, nazvana po položaju u centralnom dijelu vinogorja. Spravljaju i sjajan pjenušac, a vina im se mogu naći u najboljim restoranima! 
Prosecco, glasoviti talijanski pjenušac obilato se kušao nakon ocjenjivanja, a prava atrakcija bio je u vinariji CarpeneMalvolti, jednoj od tamošnjih najstarijih. Zanimljivo, iako naprave 5,5 milijuna boca raznih vina nemaju svojih vinograda, grožđe otkupljuju kod više od 120 malih obiteljskih vinarija, sretnih da mogu prodati grožđe tako slavnoj vinariji. Glavna je sorta glera, metoda je najčešće charmat, gradovi s okolnim vinogradima su Conegliano i Valdobbiadene, a najbolji, nadaleko glasovit  položaj je Cartizze. (snimke Ž. Suhadolnik)


Nema komentara:

Objavi komentar