subota, 31. svibnja 2014.


VINO I TRŽIŠTE
Usporedno kušanje i naklonost potrošača
U zagrebačkoj Akademiji vina održana je još jedna tzv. komparativna ili usporedna vinska degustacija. Kušana su i ocijenjena 33 vina – graševine, malvazije i crne mješavine. Takve degustacije trebaju nam poslužiti u strategiji razvoja tržišta i u razvoju kulture pijenja vina, obrazložio je dr. Đuro Horvat, izvršni direktor za vino u Agrokoru. Cilj je kontinuirano praćenja kvalitete hrvatskih vina. Nekoliko puta godišnje organizirat će takve degustacije vina; za početak na osnovama vrste, odnosno sorte, oznake kvalitete, cjenovne pozicije i sl.,  pa potom  regije ili podregije, uspoređujući vina međusobno ili i s inozemnom konkurencijom.
Degustaciju je vodio sommelier Željko Bročilović Carlos; prvo su, metodom do 100 bodova, ocijenjene graševine u litrenim bocama, potom kvalitetne u buteljama od 0,75 l i na kraju vrhunske graševine – ukupno 20 uzoraka. I, ugodno su iznenadila baš neka litrena vina; još prije nekoliko godina ta su vina služila samo za gemište, čulo se, sada se mogu piti i sama, i uz prikladnu hranu. Najbolje ocjene dobile su graševine od Krauthakera, Belja i Iločkih podruma. U sljedećoj kategoriji odskočila je Iločka graševina, slijede je Kutjevačka, Adžićeva i Beljska. Kod vrhunskih najbolja je graševina Belja, pa Iločkih podruma, Kutjeva, Krauthakerova Vidim i Perakova. Vina su to s kojima se možemo doista ponositi, konstatirano je, no jako je važno i pitanje cijena, pogotovo u usporedbi s međunarodnom konkurencijom.
Kod malvazija ocjenom je odskočila izvrsna porečka Festigia, slijedi je „obična“ Laguna te Cattunarova, a vrijedi zapamtiti i Benvenutijevu malvaziju. U crnim kupažama prvo mjesto dijele Grabar M. Coronice  i Agrolagunina Festigia Castello, slijede ih Matoševićeva Grimalda i Josićev crnjak.
Još je mnogo vinarija i podruma zaslužilo takvu „utakmicu“ pa s nestrpljenjem treba čekati novu komparativnu degustaciju.    
Na slici Ž. Suhadolnika: Đ. Horvat

Nema komentara:

Objavi komentar