petak, 23. svibnja 2014.

VINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJENovinari nagradili najbolji chardonnay i rizling

Tradicionalno je zasjedao novinarski žiri i među zlatnim odličjima nagrađenim vinima Zagrebačke županije po svojem sudu izabrao najbolji chardonnay i rajnski rizling. Ove je godine u konkurenciji bilo 15 chardonaya i 13 rizlinga; kod prvih je pobjednik od obitelji Kos-Jurišić iz Nespeša blizu Sv. I. Zeline, polusuhi, berbe 2013. Slijede ga chardonnayi obitelji Jarec-Kure, Zelina i OPG Ivančić, Plešivica (ukupno sedam zlata). Rajnski rizling '13, suhi, PZ Plešivica novinari su proglasili najboljim, slijedi ga onaj OPG V. Župančića, Samobor (jedine zlatne medalje). Doista je ugodno iznenadilo ovo zadružno vino, a i privlačna etiketa, tamo se izgleda nešto novo dešava. U novinarskom žiriju bili su Ž. Suhadolnik (predsjednik), Sanja Muzaferija, V. Andrić, D. Kopač, I. Kozarčanin i T. Radić.





















Šampion županijskih vina, odlučio je stručni žiri kojem je predsjedala dr. Stanka Herjavec, traminac je '12 S. Đurinskog, koji je i šampion kod vina s ostatkom šećera, a Đurinski ima šampiona i u vinima iz posljednje berbe, opet je to traminac '13; kod bijelih mirnih suhih vina šampion je graševina '13 Ž. Gašparinčića; kod ružičastih i crnih vina Željka Kosa.
crni pinot
Ocijenili su 122 vina, dodijeljena je jedna velika zlatna diploma i 42 zlatne diplome. Prije toga, sva su ta vina ocijenjena po vinskim udrugama. I stručni žiri najviše je ocjene kod chardonnaya i rizlinga dao kao i novinari. 

Nema komentara:

Objavi komentar