srijeda, 21. svibnja 2014.


VINSKE ZVIJEZDE (3)

Nova serija u ocjenjivanju vina iz maloprodaje

Danas objavljujem drugi nastavak vina iz treće serije akcije Vinske zvijezde; ocjenjujemo  vina iz maloprodaje, s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna. Ocjenjujemo na javnim mjestima, u lokalima, dakako s anonimnim uzorcima. Ne ocjenjuje se sorta, ne ističe se regija, zna se samo godina berbe i stupanj ostatka šećera. Rabimo metodu do 100 pozitivnih bodova; ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo. Uz organizatore u žiriju su i priznati stručnjaci, enolozi, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinari-enolozi…U restoranu Apetit u Jurjevskoj kušali smo 27 uzoraka; dajemo i kratak, zajednički opis vina.

POMET PLAVAC MALI selekcija, 2011.

Ob. Crvik, Konavle

Alkohol 14,9 %, cijena 175 kn

Odlično vino, puno, skladno, kompleksno, dotjerano. Jak alkohol ne strši.

Dekanter *** - Vino mjeseca

 
 
 
PRIME GEMME VALDOBBIADENE, ekstra dry

Le Colture, Italija 

Alkohol 11,5 %, cijena 75 kn

Fini miris, voćno, u ustima jednostavno. Čisto, dotjerano. Pitko, sladunjavo, slatkasto.

 Puni sepet
 
 

FRANKOVKA ROSE, 2013.

Iločki podrumi, Ilok

Alkohol 12,5 %, cijena 35 kn

Malo cvijeća; ravno, kiselo, bez nekih osobitih senzacija. Dobro za žeđ, i uz jednostavniju hranu.

 Superkonzum

 
 
 
PINOT CRNI barrique, 2009.

J. Antunović, Erdut

Alkohol 14 %, cijena 115 kn

Ostarjelo. Tanko, unatoč visokom alkoholu. Bez nekih vrlina.

Vintesa

 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J

ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Apetit u Jurjevskoj, u žiriju su bili organizatori iz Vinskog kluba Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, te drugi ocjenjivači: Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Željko Bročilović Karlos, sommelier i ugostitelj, Saša Zec, vinski marketing i Tomislav Galović, svjedok promatrač. Točio je sommelier  Danijel Šeda. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

VINO MJESECA – CRVIKOV PLAVAC

POMET PLAVAC MALI selekcija, 2011. Vino je mjeseca svibnja, s najvišom ocjenom u čitavoj seriji, nadomak ****.

Proizvedeno je u podrumu Crvik vinogradarstvo i vinarstvo, u Komajima blizu Ćilipa. Vlasnik Andro Crvik oduvijek se bavi vinom, duga je obiteljska tradicija, a sada mu se pridružio i sin Petar, agronom. Vinarija je osnovana 1993. godine. Uz Pomet, jedan od naših najboljih plavaca, na glasu je i domorodna dubrovačka malvasija, koja je nazvana Tezoro. Baš je gospar Andro jedan od najzaslužnijih konavoskih vinara za spas i obnovu te stare, slavne loze. Negromant je njihov merlot, a Canavia je maraština.

 

Nema komentara:

Objavi komentar