ponedjeljak, 26. svibnja 2014.


FESTIVAL GRAŠEVINE
Zlatna odličja dobivena na ocjenjivanju u Kutjevu

Za tradicionalni Festival hrvatske graševine, koji će se održati u Kutjevu 6. i 7. lipnja na Trgu graševine, dakako, održano je ocjenjivanje vina. Ukupno je bilo 178 uzoraka, predsjednik suda bio je Edi Maletić, dopredsjednici Leo Gracin i Tomislav Božičević, u tri komisije bilo je 15 ocjenjivača. Organizator je Udruga vinara i vinogradara Kutjevački vinari.

Ocjenjivalo se u tri kategorije graševina, te još nekoliko vina od drugih sorata. Ukupno najbolju ocjenu dobila je ledena graševina '08 Kutjeva d.d., koja je i šampion kod predikatnih vina. U toj kategoriji veliku zlatnu medalju dobili su još i Kutjevo za ledenu graševinu '09 i izbornu berbu prosušenih bobica (ibpb), Perak za ledenu berbu, PP Orahovica za ledenu'11 a Feravino za izbornu berbu prosušenih bobica. Zlato su osvojili Krauthaker za ibpb '11 i '12, Đakovačka vina za izbornu berbu, Galić ledenu i ibpb, Feravino za ledeno vino, Jakobović za izbornu berbu bobica i Iločki podrumi za graševinu Principovac.  

Šampioni kod mladih graševina, berbe 2013. su Iločki podrumi i Krauthaker, koji je dobio zlato i za graševine Mitrovac i Dilike; po dva zlata imaju i Jakobović i Matočec, jedno Kutjevo d.d. za graševinu Kozjaci, Perak, Galić, Markota, N. Matočec, Đakovačka vina i Podrumi Krešić.

U kategoriji starijih godišta šampion je graševina Turković '12 Kutjeva d.d. koje ima zlato i za vrhunsku graševinu '12, te Belje d.d. za Goldberg '12 i za arhivsku '06, Iločki podrumi za graševinu Principovac '11, Perak za graševinu Mitrovac '12, Podrum Vineda '12, PZ Trs za Dekan '12 i Krauthaker za Koriju '12.

Kod vina od drugih sorata, zlata za bijela vina dobili su Krauthaker za dva chardonnaya i za sivi pinot,  Kutjevo d.d. za Maximo Bianco i J. Antunović za chardonnay. Za crvena vina zlato su za merlote dobili Krauthaker, Mihalj i Brzica, Kutjevo d.d. za Maximo Nero i Obrt Ceco za Kitokret reserve.

Nema komentara:

Objavi komentar