utorak, 13. svibnja 2014.


PLAVAC  I PELJEŠAC

Dingačovih slavnih pola stoljeća 

 
 
 
 
 
 
 
Prije točno 50 godina prvo hrvatsko vino steklo je značajan međunarodni status, bio je to dingač od plavca malog s Dingača, nažalost i danas nedovoljno internacionalno vrednovan

Vedran Kiridžija, jedan od najuglednijih proizvođača ponajboljih hrvatskih plavaca i dingača, s Pelješca, podsjetio me prije nekoliko dana na značajnu obljetnicu. Prije točno 50 godina, 13. svibnja 1964. godine u Ženevi je zaštićeno 25 ha vinogradarskih površina na Dingaču (certifikatom Međunarodnog ureda za zaštitu industrijskog, književnog i umjetničkog vlasništva iz Ženeve “Bureaux Internationaux reunis pour la protection da la propriete industrielle, litteraire et artistique Geneve”). Tako je dingač postao prvo međunarodno zaštićeno (i to kao tada čuveno – s današnjim značenjem vrhunsko) vino s područja tadašnje Jugoslavije, dakako i Hrvatske.   
U nas je dingač zaštićen kao čuveni (vrhunski) još 1961. (slijedio je također čuveni postup, s isto sjajnog, susjednog  položaja Postup.) A tamošnja zadruga/vinarija osnovana je 1902. Potomje;  respektabilna povijest.

Nedavno se dingaču posrećilo: na ovogodišnjem International Wine Challengeu u Londonu, iznimno cijenjenom međunarodnom natjecanju najboljih vina iz cijelog svijeta, Badelov  Dingač 50° osvojio je brončanu medalju; bila mu je to prva berba tog novog stila (harmoničnog izbalansiranog tijela, zrelih, ali mekih tanina, elegantnog i toplog u ustima, tako ga opisuju), a ime na etiketi duguje položaju vinograda i strmini koja svakom posjetitelju Dingača ulijeva poštovanje.

Sudjelovao sam i u utjecajnom međunarodnom žiriju, ocjenjivali smo vina Dubrovačko-neretvanske županije na nedavnom Dubrovnik FestiWineu. Ne biste vjerovali, ali opravdano, na ocjenjivanje prijavljeni dingači vrlo su loše prošli, njihovi proizvođači morali bi se zapitati što zapravo žele s takvim svojim vinima? Šteta da se npr. gospar Kiridžija nije natjecao – dao bi pravi odgovor.   

Nema komentara:

Objavi komentar