subota, 17. svibnja 2014.


ILOČKI PODRUMI

Slavni traminac ima dostojnu pratnju

Traminac je sinonim za iločka vina, posebice za Iločke podrume. Nadaleko su poznati po svojem tramincu, njegovo grožđe iz tamošnjih vinograda daje vino svjetske slave. Zato je i bio okosnica nedavne degustacije upriličene u Akademiji vina u Zagrebu, koju je vodio enolog Franjo Francem. Predstavljena su tom prigodom i druga vina te velike vinarije, a povod je bilo njihovo puštanje u prodaju. Pokazalo se tako da uz traminac imaju još jakih aduta.

Iz berbe 2013. potočeni su graševina, rajnski rizling i chardonnay  kvalitetnog razreda; posebno se istakla graševina, elegantna, nježna, svježa, vitka i vrlo pitka. Uslijedila je degustacija vrhunske graševine, chardonnaya i traminca, iz berbe 2012. Najviše priče izazvao je dakako traminac: Francem je uz ostalo podsjetio da je to vino za duge staze, može trajati i s malo kiseline, bogato je, sadržajno, suho a slasno, zanimljive mineralnosti; vino je to koje se ne pije svaki dan.       

Sljedeća serija bila su vina s Principovca, vina više kategorije. Specifičan je to položaj, najbolji u čitavom vinogorju. Točena su graševina Principovac 2011., chardonnay Principovac 2012. i traminac izborne berbe bobica 2011. Posebno je iznenadila graševina: zlatne boje, s predikatnim notama, od dobro dozrelog grožđa, kremozna, uljasta, kompleksna i vrlo skladna. Medna je, odaje suho voće, a pristajat će i uz gusju jetru! I chardonnay je gust, uljast, putrast, alkohol i drvo ne strše, ali malo je presladak; sortan je, mek i podatan. Traminac je dakako prava poslastica, medast, pun, gust, topao, sočan, s lagano gorkastim završetkom. U nosu, zna se, dominira ruža, ali osjete se i egzote, suha marelica, začini. Vrlo je skladan, mek, svaka kap čisti je užitak.       

Crne sorte ostale su za kraj: prvo frankovka Rose 2013., aperitivno, ljetno vino, baš za žeđ. Iznenađenje je pružila vrhunska frankovka 2012., relativna novost tog podruma i regije, dobrodošla da zamijeni posvuda masovne merlote i cabernete sauvignone. Vrlo je voćna, osjeti se crno bobičasto voće, kupina, dud, koža, crna čokolada. Puna je, skladna, snažna, s finim mekim, zrelim taninima. Kapistran crni vrhunski 2012., za kraj, pristala je mješavina frankovke, čuli smo, uzdanice za crna vina kontinentalne Hrvatske,  i caberneta sauvignona, bogato vino, sadržajnog mirisa, drvo od bačve ne strši .    

U Iločkim podrumima rado će reći – najnagrađivaniji smo hrvatski podrum, a diče se podatkom da traminac proizvode u svim kategorijama, i kvalitetnoj i vrhunskoj, u i svim predikatnim razredima – kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, ledena berba i izborna berba prosušenih bobica. Vinogradarska i vinska proizvodnja počela je na tom posjedu još u 15. stoljeću, a znano je da su lozu tu uzgajali i Rimljani.  Jedna je to od naših najvrjednijih vinskih regija.  Golemi vinogradi prostiru im se na izvrsnim položajima u srijemskom vinogorju, na zapadnim padinama Fruške gore.

Nema komentara:

Objavi komentar