četvrtak, 15. svibnja 2014.


VINSKE ZVIJEZDE (3)

Nova serija ocjenjivanja vina s tržišta

Danas objavljujem prvi nastavak vina iz treće serije akcije Vinske zvijezde; ocjenjujemo  vina iz maloprodaje, s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna. U suradnji s poznatim vinotekama, vinskim prodavaonicama naš stručni ocjenjivački sud nagrađuje vina koja to zaslužuju visokim odličjima, od srebrne medalje do Velike zvijezde; vina koja će njihovi prodavači ponuditi na kušnju a precijene li ih, ostavit ćemo bez ocjene; prag za našu nagradu samo je srebrno odličje.
Nas trojica specijaliziranih novinara, Željko Suhadolnik, Ivo Kozarčanin i vaš izvjestitelj, Vito Andrić, svatko u svome mediju, udružili smo snage i znanje, osnovali Udrugu Vinski klub kako bi vam ponudili štivo od kojeg ćete imati, nadamo se, koristi.

Ocjenjujemo na javnim mjestima, u lokalima, dakako s anonimnim uzorcima. Ne ocjenjuje se sorta, ne ističe se regija, zna se samo godina berbe i stupanj ostatka šećera. Rabimo metodu do 100 pozitivnih bodova, po OIV-u; uz organizatore u žiriju su i priznati stručnjaci, enolozi, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinari-enolozi… Na ocjenjivanje se poziva i promatrača, nekog vinoljupca, vinoznalca, osobu iz javnog života,  ovoga puta bio je to „kralj kulena“ Tomislav Galović. U restoranu Apetit u Jurjevskoj kušali smo 27 uzoraka. Uz zavrijeđene bodove, tj. Zvjezdice dajemo i kratak, zajednički opis vina. Svakog tjedna jedanput objavljuju se po četiri vina.

RAJNSKI RIZLING kasna berba, 2007.

I. Enjingi, Hrnjevac

Alkohol 14,3 %, cijena 55 kn

Puno, zrelo, bogato, kompleksno; odlično. Fini petrolejski štih, začinske note. S karakterom.

Vrutak *** J

 
 
 
ŽILAVKA selekcija, 2012.

Vinogradi  Nuić d.o.o., BiH 

Alkohol 12,5 %, cijena 82 kn

Ugodan miris, fino dozrelo, svježe, pitko, skladno,zaobljeno. Kompleksno,voćno, začinski tonovi.

Vintesa

 
 
 
MODRO JEZERO barrique, 2009.

Vinarija Grabovac, Proložac

Alkohol 13,5 %, cijena 88,50 kn

Odlične duboke boje, još živo, svježe,voćno,  jače kiseline. Puna usta, robusno.

 Miva galerija vina

 
 
POŠIP MINDEL, 2013.

PZ Nerica, Čara

Alkohol 14,7 %, cijena 149,90 kn

Fini miris. Upućuje na voćnost, začinski ton. U ustima hrapavo, grubo, pomalo neskladno.

Puni sepet

 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J

ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Apetit u Jurjevskoj, u žiriju su bili organizatori iz Vinskog kluba Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, te drugi ocjenjivači: Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Željko Bročilović Karlos, sommelier i ugostitelj, Saša Zec, vinski marketing i Tomislav Galović, svjedok. Točio je sommelier  Danijel Šeda. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.










Nema komentara:

Objavi komentar