četvrtak, 5. lipnja 2014.


DUNAJ, DEVIN, ALIBERNET...
U Slovačkoj su popularni vlastiti križanci loze

Slovačko vinogradarstvo i vinarstvo u usponu je posljednjih 10-ak godina; vinogradi su na jugu zemlje u šest regija, loza se tu uzgajala još u doba Kelta. Sada se barata s više od 14.000 hektara, imaju 400 vinarija. Desetak njih izgledom i tehnologijom u samome su europskom vrhu (Chateau Bela, Macik, Chateau Modra, Matyšak, Karpatska perla, Janoušek...). Najpoznatija je Mrva&Stanko u Trnavi; osnovali su je 1997. takoreći u garaži Vladimir Mrva (enolog) i Peter Stanko  (marketing). Uz stotine drvenih bačava, kušaone, sve izvrsnog dizajna, podigli su i hotelčić za goste i poslovne partnere. Čitava je investicija bila 4,5 milijuna eura. Značajan je i podrum Ostrožovič, uz granicu s Mađarskom, u području Tokaja, koji također proizvodi klasične tokajce, a vinarija je isto podignuta sredstvima EU.  
U Slovačkoj su dvije trećine bijele sorte – uglavnom zeleni veltlinac, graševina i rizvanac, a od crnih najviše je frankovke (koju i Slovaci tako zovu) i lovrijenca. Popularni su im i križanci devin (bijeli) te dunaj i alibernet (crni), stvorili su ih najviše u 10-ak posljednjih godina, iako su na tome radili i desetljećima prije. Slovaci tim križancima nadoknađuju nedostatak vlastitih, domorodnih sorti, da konkuriraju internacionalnim.
S tim je križancima upoznao ljubitelje plemenite kapljice novinar Ivo Kozarčanin, na tradicionalnoj tematskoj degustaciji u kušaonici Marijana Žganjera, poznatog samoborskog ugostitelja i vinara. Kušani su devin '12 (križanac crvenog traminca i crvenog veltlinca) vinarije Vinidi, u suhoj varijanti, te izborne berbe '11, isto suh, iz Movina. Od Ostrožoviča su potočeni  furmint '11 (moslavac, pušipel, šipon), obavezni sastojak tokajca, te samotok i bijeli pinot '03. Neronet '11 iz Chateaua Modra križanac je lovrijenca, portugisca i aliberneta. Iz iste je vinarije bio i alibernet '11 (križanac alicante bouscheta i caberneta sauvignona, nastao  u Ukrajini 1950), te iz vinarije Vinidi berbe '09. U Slovačkoj je vrlo popularan i dunaj, križanac muškata bouscheta i oporta (također križanac dvije divlje loze) s lovrijencem. Kušan je iz Pivnice Radošina, iz berbe '011. Vina su to jake tamne boje i punog tijela. Iz Modre je i nitria '11, ali ne križanac nego mješavina crnih sorata. 

 

Nema komentara:

Objavi komentar