petak, 6. lipnja 2014.

M. ROZIĆ U DEKANTERU
Pelješki vinar u pohodu na Zagreb

Vinar s Pelješca Miho Rozić, s imanjem na čuvenom vinogradarskom položaju Mili, predstavio se u Zagrebu. U organizaciji Udruge WOW (Žene i vino) u vinoteci Ive Džombe  Dekanter u Mesničkoj ulici upriličio je degustaciju svojih vina. Od sorata – ukupno ima oko 30.000 trsova, od toga blizu 23.000 loza na položaju Mili – dominantan je dakako plavac mali, od kojeg je lani napravio rose, koji je sada u Zagrebu imao premijeru. Mili se odlikuje izvrsnom mikroklimom, što Roziću omogućava da grožđe uzgaja maksimalno prirodno.
Ovaj Pelješanin iznenadio je i s rijetkom sortom za to područje – pošipom. Uzgaja ga u obližnjem Stonu, uz samu solanu, na položaju Brijezi. Kušani iz berbe '13 nazvao je, biblijski, Filadelfija. Slijedili su Plavac mali Rozić '10, pa suhi Mili '10 i polusuhi Mili '09, koji je dakako izmamio uzdahe članica Udruge, te u samoj završnici, opet biblijski, Elihu '09, poluslatko vino od grožđa plavca prosušenog na trsu.
Degustaciju su pratili sirevi, ombolo i pršut OPG Antunović (uzgajaju i magarce!), koje je ponudila mlada Ana Antunović (na slici J. Frangena).
Rozići uzgajaju i masline, godišnje naprave oko 1000 litara ulja. Obitelj se bavi i turizmom, uz vinariju imaju apartmane i sobe za iznajmljivanje u obiteljskoj kući, na sjajnom položaju iznad plaže Prapratno, a s druge strane pogled je na Ston i slavne zidine. 

Nema komentara:

Objavi komentar