Ocjenjivali smo u restoranu Agava u Tkalčićevoj. U komisiji su bili: domaćin Darko Lugarić, sommelier Agave, Ivan Srpek, vinski trgovac, Karlo Kos, mladi vinar te stalni sastav Vitomir Andrić, Saša Zec i Marija Vukelić, voditeljica akcije Vinske zvijezde i predsjednica ovog kruga ocjenjivanja. Ocjenjivačica – promatračica bila je Danijela Mirošević, novinarka. Vina je posluživao Boris Franetić.
______________________________________________________________________________________
Rajnski rizling IBB, 15,40%, 2006, 0,375L, ENJINGI, Hrnjevac-Vetovo. Cijena: 94,98 Vrutak 5****
Duboke zlaćane boje, intenzivnih aroma suhog voća i sortnog petroleja, kompleksno. Veliko
vino.
Gastro: gusja jetra na pireu od kruške, panacotta s marelicama i karamelom. Štrudla od jabuke.
Uživati samo!
Muscat brutal 13%, 2009; Z.W.S. – Zdjelarević vino Selekcija, Vinarija Zdjelarević – Brodski
Stupnik, cijena: 95,00 kn vinoteka Vinoretum, Zagreb 4****
Odlično vino, zlaćano- žute boje, ugodnih kompleksnih aroma, duge trajnosti. Izvrsno vino.
Gastro: uz gusju jetru, plemenite sireve, rižoto s kozicama i mangom
Alexander Vranac Grand cru, Limited edition 14%; 2007. Valandovsko-gevgelijsko vinogorje –
Makedonija. Cijena: 100kn, InterSpar 4****
Kompleksnih aroma na nosu, tamno voće, dim, čokolada. Trajno.
Gastro: plemeniti sirevi, plava riba, pašticada, crni rižoto.
Teran, 13,50%, 2018, FAKIN VINA, Motovun. Cijena: 68kn, Witrina 3***
Začinski nos (klinčići, papar, rogač), intenzivno,herbalno. Voćnog okusa. Još mlado, svježe.
Gastro: vratina s roštilja, krvavice i zelje, tuna. Gavuni, srdele.
Postup 15,50%, 2018, PG Mato Antunović, Pelješac – Oskorušno. Cijena: 69,70 Vrutak ***Na nosu vanilija, slatkasno, začinsko. Šumsko voće. Premlado. Alkohol dobro uklopljen, iako visok. Tanično,
ali slasno.
Gastro: pašticada, srdele.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem
su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari.
Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija
prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne
medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene
vrijede na dan ocjenjivanja.
Nema komentara:
Objavi komentar