Pelješac je jedno od hrvatskih najvažnijih i (i međunarodno)
najpoznatijih vinorodno-vinskih područja. Na ovom velikom poluotoku (samo je
Istra veća), od Stona pa do Orebića brojne su vinarije i slavni vinogradarski
položaji, prisjetimo se samo Dingača i Postupa…Već godinama s tim se bogatstvom
mogu upoznati vinoljupci ali i brojni turisti na Danima otvorenih vrata
peljeških podruma. Najveća je to vinska manifestacija u Dalmaciji, a održava se
6. i 7. prosinca, sada 14. put. Prvoga dana ocjenjuju se mlada vina, a sljedećeg
je obilazak vinarija.
Tako će biti i ove godine, a manifestacija je najavljena
ovog četvrtka (7.11.) u Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pod
ravnateljskom „palicom“ Alme Radoš. Brojnim novinarima i predstavnicima medija o
priredbi ali i općenito o Pelješcu i njegovim lozama i vinima govorili su i Ana
Barać i Slobodan Rosić, predstavnici udruga Pelješki vinski puti i Plavac mali,
te Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
Dakako, uz slasne zalogaje potočena su i brojna pelješka
vina, ne samo najpoznatiji plavac mali i ostali crnjaci u raznim kombinacijama
(pa je ugodno iznenadio 100 postotni marselan, koji je obično potpora plavcima
pa i dingaču), nego i bijela (pošip, rukatac, maraština, i kupaže…) te rosei.
I da podsjetim: dingač je postao prvo međunarodno zaštićeno
(i to kao tada čuveno - s današnjim značenjem vrhunsko) vino s područja
tadašnje Jugoslavije, dakako i Hrvatske. U nas je dingač zaštićen kao čuveni
(vrhunski) još 1961. (slijedio je također čuveni postup, s isto sjajnog, susjednog
položaja Postup.) A tamošnja zadruga/vinarija osnovana je 1902.
Nema komentara:
Objavi komentar