subota, 16. studenoga 2019.


VINSKE ZVIJEZDE


Dišpet   (pošip, rukatac, dubr.malvas.) 13%, 2018; Vina Marlais – Pelješac;  Cijena: 60 kn u vinariji ****
Slasno, fino, kompleksno, užitno vino.  Punog okusa, elegantnog  tijela,  trajno. Cvjetno, livadno, medeno na nosu. Gastro preporuka: bijela riba na žaru, pečena puretina.

Syrah, 14%, 2015, Jakob vina, Zagreb  Cijena: 65 kn, Vrutak ***
Na nosu šumsko voće. Voćno, veselo, puno, malo tanično, užitno. Fine kiseline. Bogato, kompleksno, sočno, Džemasto. Gastro: janjetina ispod peke, biftek, ramstek, roštilj.





Pošip 13%, 2018, Korta Katarina, Orebić, Pelješac. 144,25 kn. Miva Galerija vina ***
Intenzivno, egzotično voće na nosu, živahne kiseline, trajno. Zaokruženo, pitko, svježe. Gastro: rižoto od cikle s gusjom jetrom, bijela riba. 
Predator Six Spot Ranch, 13,5%, 2015, Rutherford-Kalifornija, polusuho, 79,90 kn. Vrutak ***
Fini miris: slatkasto, začinsko, vanilija. Slasno, skladno. Fini tanini.
Gastro: foie gras s brusnicama;   jabuke u „šlafroku“;   pačja prsa na pireu od cikle, coulis od maline. 













PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9. Velika zvijezda od 99 do 100 bodova 
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Agava u Tkalčićevoj ulici. U žiriju su uz stalne ocjenjivače – Marija Vukelić, ujedno i šefica projekta, Vito Andrić i Saša Zec – bili i Darko Lugarić, sommelier i domaćin,   Ivan Srpek, vinski trgovac, Karlo Kos, mladi vinar a pridružila nam se i Danijela Mirošević (novinarka - promatračica). Vina je posluživao Boris Franetić. Snimao je Julije Frangen.  

Nema komentara:

Objavi komentar