VINSKE ZVIJEZDE
Slasno, fino, kompleksno,
užitno vino. Punog okusa,
elegantnog tijela, trajno. Cvjetno, livadno, medeno na nosu. Gastro
preporuka: bijela riba na žaru, pečena puretina.
Na nosu šumsko voće. Voćno,
veselo, puno, malo tanično, užitno. Fine kiseline. Bogato, kompleksno, sočno, Džemasto.
Gastro: janjetina ispod peke, biftek, ramstek, roštilj.
Intenzivno, egzotično voće na nosu, živahne kiseline, trajno.
Zaokruženo, pitko, svježe. Gastro: rižoto od cikle s gusjom jetrom, bijela
riba.
Fini miris: slatkasto, začinsko, vanilija. Slasno, skladno.
Fini tanini.
Gastro: foie gras
s brusnicama; jabuke u „šlafroku“; pačja prsa na pireu od cikle, coulis od
maline.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9
bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9. Velika
zvijezda od 99 do 100 bodova
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Agava u Tkalčićevoj ulici. U
žiriju su uz stalne ocjenjivače – Marija Vukelić, ujedno i šefica projekta,
Vito Andrić i Saša Zec – bili i Darko
Lugarić, sommelier i domaćin, Ivan Srpek, vinski trgovac, Karlo Kos,
mladi vinar a pridružila nam se i Danijela Mirošević (novinarka -
promatračica). Vina je posluživao Boris Franetić. Snimao je Julije Frangen.
Nema komentara:
Objavi komentar