VINSKE ZVIJEZDE
Cuvée Cicognia
Nigra Superiore, (cs, cf, syrah) 13,5 %, 2016,
Vinarija Josić, Baranja – Zmajevac. ****
Voćno, fino,
elegantno, puno vino. Kremasto, skladno. Zaokruženo, jako dobro u svim
elementima. Pitko. Gastro:
biftek s umakom od suhih šljiva,
pašticada, junetina. Lungić od vepra sa džemom od brusnica, uz domaće valjuške.
Cuvée Jakob (cs, cs, merlot), 14 %, 2015, Jakob vina, Šestine - Zagreb. U
vinariji ****
Tamno
bobičasto voće na nosu, kasnije koža, kompleksno. Elegantno. Iskreno vino,
uravnoteženo. Zrelo, sočno, snažno, tanično. S potencijalom starenja. Gastro: gourmet vino, veprovina, srneći
gulaš. Zreli sirevi.
Agnacsos Capitalis Villany Franc, 14 %, 2015, Agnacsos
Capitalis – Mađarska. Cijena: 140,50 kn, Miva Galerija vina ***
Čist nos, tamno bobičasto
voće, miris ukuhane maline, brusnice,
kasnije koža, papar. Fino, sočno, zaokruženo. Meki tanini. Lijepo i skladno vino, punog
okusa. Gastro: riba uz korjenasto povrće
u umaku od vina; tuna na kus kusu,
coulis paprika sa crnim sezamom, biftek.
Barbera d'Asti DOCG, 15 %, 2016; Bricco dei Guazzi - Italija. Cijena: 95kn, Bornstein ***
Voćni nos, jagode, maline, crni
dud, herbalne note. Miris ljubičice.
Papar, dim, začinsko, vanilija. Dopadljivo.
Gastro: crveno meso s vrganjima
na žaru, plava riba na gradele, gulaš od divljači.
PRAVILNIK:
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u
kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski
trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz
maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se
sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija
prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim
objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali
smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro
*** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do
98,9. Velika zvijezda od 99 do 100 bodova
ŽIRI: Ocjenjivali
smo u restoranu Agava u Tkalčićevoj ulici. U žiriju su uz stalne ocjenjivače –
Marija Vukelić, ujedno i šefica projekta, Vito Andrić i Saša Zec – bili i Darko Lugarić, sommelier i domaćin, Ivan Srpek,
vinski trgovac, Karlo Kos, mladi vinar a pridružila nam se i Danijela Mirošević
(novinarka - promatračica). Vina je posluživao Boris Franetić. Snimao je Julije
Frangen.
Nema komentara:
Objavi komentar