petak, 8. studenoga 2019.


VINSKE ZVIJEZDE
Cuvée Cicognia Nigra Superiore, (cs, cf, syrah) 13,5 %,  2016, Vinarija Josić, Baranja – Zmajevac. ****
Voćno, fino, elegantno, puno vino. Kremasto, skladno. Zaokruženo, jako dobro u svim elementima.  Pitko.  Gastro: biftek s umakom od  suhih šljiva, pašticada, junetina. Lungić od vepra sa džemom od brusnica, uz domaće valjuške.













Cuvée Jakob (cs, cs, merlot), 14 %, 2015, Jakob vina, Šestine - Zagreb. U vinariji  ****
Tamno bobičasto voće na nosu, kasnije koža, kompleksno. Elegantno. Iskreno vino, uravnoteženo. Zrelo, sočno, snažno, tanično. S potencijalom starenja.  Gastro: gourmet vino, veprovina, srneći gulaš. Zreli sirevi.













Agnacsos Capitalis Villany Franc, 14 %, 2015, Agnacsos Capitalis – Mađarska. Cijena: 140,50 kn,  Miva Galerija vina ***
Čist nos, tamno bobičasto voće,  miris ukuhane maline, brusnice, kasnije  koža, papar.  Fino, sočno, zaokruženo.  Meki tanini. Lijepo i skladno vino, punog okusa.  Gastro: riba uz korjenasto povrće u umaku od vina;  tuna na kus kusu, coulis paprika sa crnim sezamom, biftek.











Barbera d'Asti DOCG, 15 %, 2016; Bricco dei Guazzi  - Italija. Cijena: 95kn, Bornstein ***
Voćni nos, jagode, maline, crni dud, herbalne note.  Miris ljubičice. Papar, dim, začinsko, vanilija. Dopadljivo.  Gastro: crveno meso s  vrganjima na žaru, plava riba na gradele, gulaš od divljači.














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9. Velika zvijezda od 99 do 100 bodova
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Agava u Tkalčićevoj ulici. U žiriju su uz stalne ocjenjivače – Marija Vukelić, ujedno i šefica projekta, Vito Andrić i Saša Zec – bili i Darko Lugarić, sommelier i domaćin,   Ivan Srpek, vinski trgovac, Karlo Kos, mladi vinar a pridružila nam se i Danijela Mirošević (novinarka - promatračica). Vina je posluživao Boris Franetić. Snimao je Julije Frangen.  


Nema komentara:

Objavi komentar