Ovog ponedjeljka, 8. veljače organizira se prvo javno
kušanje mladih vina iz berbe 2015. Degustacije će biti u hotelu Esplanade; od
14 sati za uzvanike a od 17 do 20 sati za širu javnost. Kušat će se graševine,
pošipi i naše druge sorte. Priredba je nazvana En Primeur, jer se i upriličuje
po francuskom uzoru. Organizatori su Udruženje vinarstva pri HGK, te udruge
Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Bregovita Hrvatska. Degustacije su
besplatne, kaucija za čašu iznosi 50 kuna.
Sljedećeg ponedjeljka, 15. veljače,
također u Esplanadi, predstavit će se mlade istarske malvazije u režiji Udruge Vinistra
te Udruženja vinarstva HGK. Od 13 do 16
sati degustacije su za sommeliere, ugostitelje, vinske trgovce, vinotekare, novinare, a
od 16 do 19 za javnost. Predstavit će se 50-ak proizvođača malvazije,
najavljuju organizatori, a moći će se kušati i druga mlada istarska vina.
Vinistra ovom prigodom slavi i mali jubilej, 5. godišnjicu prvog En Primeura,
poslije su ih slijedili vinari iz drugih regija. Takvim degustacijama, tj.
predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati
potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina.
Mlade malvazije će na En Primeuru pratiti istarski sirevi mljekare Latus iz Žminja. (na
slici je lanjska degustacija istarskih vina; predstavlja ih sommelier Sandi Paris koji će to učiniti i ove godine)
Nema komentara:
Objavi komentar