Sauvignon (blanc, bijeli) popularan je širom svijeta.
Osobine tog vina, bilo samog bilo blendiranog s drugim sortama (chardonnay npr.)
jako su dopadljive vinskoj publici. Bio je to dobar razlog da se 2010. godine,
u okrilju već planetarno cijenjenog Concoursa Mondiala de Bruxelles pokrene
Concours Mondial du Sauvignon, svojevrsno svjetsko prvenstvo sauvignona.
Direktor mu je Thomas Costenoble. No ovaj Concours manje je natjecateljskog
karaktera, više je upućen na tržište i dijalog o tome kakve su vrline (i mane)
tog vina i tehnologija kojima se sve dobiva.
Ovogodišnji, 6. Concours Mondial du Sauvignon prvi je puta
održan u Italiji, svjetskoj vinskoj velesili općenito, pa tako i za sauvignone.
Domaćin je bila regija Furlanija – Julijska krajina, talijanski Friuli -Venezia
Gulia (a na furlanskom – dvojezični su tamo nazivi – Friul Vignesie Julie),
glavno područje za sauvignon. Baza je bio šarmantan grad Udine, za kojeg
tamošnji stanovnici i dalje drže da je trebao biti glavni grad te autonomne
pokrajine, a ne Trst. Samo natjecanje, odnosno ocjenjivanje, održano je u
gradiću Buttrio, pola sata vožnje od Udina, u zgradi tamošnjeg enološkog
učilišta u Villi di Toppo Florio. Bilo je prijavljeno čak 800 uzoraka iz 20-ak
zemalja, od Čilea do Srbije, koje je ocijenilo 50-ak međunarodnih sudaca, mnogi
od njih i višegodišnji članovi žirija za Concours Mondial de Bruxelles, pa tako
i vaš izvjestitelj. Bila su i dva hrvatska vina, no ostala su bez
odličja, a suci iz Hrvatske bili su još i Lino Cotić, Željko Suhadolnik i Saša
Špiranec.
Šampioni su - najbolji nebarikirani sauvignon: Sebastien
Treuillet '14, Francuska, Pouilly Fume; barikirani: Fransola '14, Španjolska,
Penedes; najbolji slatki: Giesen The Brothers Late Harvest '13, N. Zeland,
Marlborough.
Uoči natjecanja održan je i stručni skup te prezentacija
raznih sauvignona; Saša Špiranec sa svojom tvrtkom Vinart predstavio je
sauvignone iz Austrije, Slovenije i Hrvatske – posjetitelji su puno
komplimenata uputili Bolfanovom vinu. Boravak u ovoj regiji, poznatoj po
poljodjelstvu i nadasve vinogradarstvu i vinarstvu, iskorišten je i za posjete
nekim uglednim vinarijama i razgled prelijepih vinograda i položaja, dakako i za kušanje
vina od tamošnjih tipičnih i domorodnih sorti, od rebule do schioppettina.
Zvijezda je svakako domorodni friulano – vino i sorta koji su se nekad zvali
tokaj (tocai), ali je EU zabranila taj naziv zbog Mađarske i tokajca. I novi je
naziv itekako prihvaćen; možda je to dobar primjer za naše istarske vinare ako
im se doista onemogući uporaba imena teran: istrijan, kako neki predlažu, posve
bi ga dobro mogao zamijeniti. (Na slikama Ž. Suhadolnika i L. Cotića
su i prizori iz Muzeja vina u
glasovitoj vinariji Pittaro.)
Nema komentara:
Objavi komentar