Veliku, premijernu degustaciju svojih mladih vina upriličio
je glasoviti kutjevački vinar Vlado Krauthaker. U zagrebačkom restoranu Agava u
Tkalčićevoj, prije izlaska na tržište predstavio je svoj Pinot sivi, Sauvignon Vidim,
Graševinu Korija i Rose cuvee (mješavina crnog pinota, syraha, merlota i
zweigelta), sve iz berbe 2016. te Chardonnay Rosenberg i Syrah iz 2015., a na
kraju pravu poslasticu, Zelenac Kutjevo izborne berbe bobica iz 2009.
Za lanjsku berbu Krauthaker je rekao da je bila iznimno
dobra pa zato SlavonIja i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične
graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Poznat baš po graševini,
istaknuo je kako je to jedna od berbi koja će pokazati njene pune potencijale,
i to od redovnih do odgođenih berbi.
Krauthaker je vinariju osnovao
1992. godine, prije toga bio je glavni enolog u Kutjevačkom podrumu. Vinogradi su
na osunčanim padinama Krndije, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze,
čemu je on usmjeren. Tu su i neki od naših najpoznatijih položaja, kao što su
Mitrovac i Rosenberg. U obiteljski posao uključena je i enologinja Martina
Krauthaker Grgić.
Kako bi se vratili starim
tehnikama proizvodnje vinograde obrađuju s konjima. Zbog iznimno pogodnih
klimatskih uvjeta vina dobijaju iz svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi
prosušenih bobica.
Zanimljivo je da u
Hrvatskoj jedino oni rade vino od sorte zelenac, koja daje vino
specifične arome, bogatog tijela, privlačne svježine, izražene voćnosti i dugog
završetka, pogodno za dugo odležavanje i za najviše predikate. Obilje je u
Krauthakerovim vinogradima sorti, pa zato imaju čak 25 etiketa. Zanimljivo je
da se vinogradi nalaze na 45,3° paraleli, na kojoj se idući prema zapada nalazi
još nekoliko slavnih vinarskih regija: Istra, Pijemont, Dolina Rhone, Bordeaux
i Oregon.
Vrhunski rad nagrađen je brojnim
domaćim i međunarodnim odličjima, vina su na tržištima u gotovo 20 zemalja
svijeta, i u mnogim slavnim restoranima.
Na ovoj degustaciji svih šest
vina sljubljena su s isto toliko gastronomskih kreacija restorana
Agava. (snimke J. Frangen i PR)
Nema komentara:
Objavi komentar