petak, 24. ožujka 2017.



Veliku, premijernu degustaciju svojih mladih vina upriličio je glasoviti kutjevački vinar Vlado Krauthaker. U zagrebačkom restoranu Agava u Tkalčićevoj, prije izlaska na tržište predstavio je svoj Pinot sivi, Sauvignon Vidim, Graševinu Korija i Rose cuvee (mješavina crnog pinota, syraha, merlota i zweigelta), sve iz berbe 2016. te Chardonnay Rosenberg i Syrah iz 2015., a na kraju pravu poslasticu, Zelenac Kutjevo izborne berbe bobica iz 2009.
Za lanjsku berbu Krauthaker je rekao da je bila iznimno dobra pa zato SlavonIja i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Poznat baš po graševini, istaknuo je kako je to jedna od berbi koja će pokazati njene pune potencijale, i to od redovnih do odgođenih berbi.  
Krauthaker je vinariju osnovao 1992. godine, prije toga bio je glavni enolog u Kutjevačkom podrumu. Vinogradi su na osunčanim padinama Krndije, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze, čemu je on usmjeren. Tu su i neki od naših najpoznatijih položaja, kao što su Mitrovac i Rosenberg. U obiteljski posao uključena je i enologinja Martina Krauthaker Grgić.
Kako bi se vratili starim tehnikama proizvodnje vinograde obrađuju s konjima. Zbog iznimno pogodnih klimatskih uvjeta vina dobijaju iz svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi prosušenih bobica.
Zanimljivo je da  u Hrvatskoj jedino oni rade vino od sorte zelenac, koja daje vino specifične arome, bogatog tijela, privlačne svježine, izražene voćnosti i dugog završetka, pogodno za dugo odležavanje i za najviše predikate. Obilje je u Krauthakerovim vinogradima sorti, pa zato imaju čak 25 etiketa. Zanimljivo je da se vinogradi nalaze na 45,3° paraleli, na kojoj se idući prema zapada nalazi još nekoliko slavnih vinarskih regija: Istra, Pijemont, Dolina Rhone, Bordeaux i Oregon.
Vrhunski rad nagrađen je brojnim domaćim i međunarodnim odličjima, vina su na tržištima u gotovo 20 zemalja svijeta, i u mnogim slavnim restoranima.
Na ovoj degustaciji svih šest vina sljubljena su s isto toliko gastronomskih kreacija restorana Agava. (snimke J. Frangen i PR)



Nema komentara:

Objavi komentar