Za mjesec dana počinjemo kopati i
graditi novi podrum, zavidne veličine od 20x8 metara. Nakon poduljeg čekanja
dobili smo sve dozvole i nadamo se da će biti gotov do berbe. Nemamo više kamo
sa „šampusima“! S tom nas je viješću veselo dočekao Zdenko Šember, poznati
plešivički vinar koji se, zahvaljujući upornom trudu i njegovanju najviše
kakvoće vinuo u sam vrh hrvatskog vinarstva.
Imanje Šemberovih u Gornjim je
Pavlovčanima blizu Jastrebarskog. Tradicija vinarstva u toj obitelji dulja je
od stoljeća, a danas su u poslu i supruga Ivanka, kćerka Lucija (Županijska
vinska kraljica!), sin Nikola, oboje stručno, enološki obrazovani a kad zatreba
uskoči i mlađa Klara. Naravno, obol i dalje daju baka i djed Ružica i Stjepan.
Za njih je posebno važna 1991.
godina, u kojoj su prvi put izašli na tržište s buteljom s vlastitom etiketom.
Također je značajna i 1997. u kojoj počinju proizvoditi pjenušac, klasičnom
metodom. I otad su se okitili brojnim priznanjima i odličjima koja ukrašavaju zidove
njihove atraktivne, ugodne, vrlo lijepo uređene kušaonice, koja je zapravo mali
ugostiteljski objekt. Naime, ne može kod njih proći nijedna ozbiljna
degustacija bez slasnih zalogaja.
Bilo je tako i ovoga puta za
skupinu specijaliziranih novinara, kada su Šemberi otvorili neka nova, mlada, ali
i arhivska godišta! Počelo je dakako s pjenušcima, kojima se sve više posvećuju
i doista su izvrsni: ružičasti je od crnog pinota, bijeli većinom od
chardonnaya, uz dodatak žutog plaveca i bijelog pinota. (Ovaj drugi pristaje i
uz birana jela.) Inače, baš zbog pjenušaca, odustaju od posebnog buteljiranja
chardonnaya, preusmjeravaju ga u njih. Pune ih i u magnum boce – prava mjera! I
još jedna značajna novost: u podrumu već dozrijeva bijeli pjenušac iz berbe '13
koji će prvi put biti vintage, dakle godišnjak, tako i označen, s premijerom
dogodine.
Na Plešivici se sjajno udomaćio
rajnski rizling, izvrsno mu odgovara podneblje, terroir, pa bi mogli rabiti i
termin plešivički rizling! Dominirao je degustacijom; počelo je s onim iz '15
koji je „stasao“ na vlastitim kvascima i 1,5 godinu u drvu, u bačvama od 3000
litara, sa 12,5 % alkohola i 7,6 g/l kiselina. Odličan, pa kako i dalje slijedi
ta ocjena, neću je više ponavljati…Rođak mu je imenom Ice, jer je hlađen, na
nižim temperaturama fermentacije, ali iz inoksa; polusuh, elegantan,
harmoničan. U posebnu čašu dospio je rizling '11, sa 25 dana maceracije, šest
mjeseci finog taloga i dvije godine u velikoj drvenoj bačvi – uz ostale
senzacije osjetili smo i lavandu! Šemberi su rijetki u nas koji vina njeguju i
u amfori! pa je tako potočen i Qvevri, iz '11, raritetna poslastica!
Zašlo se i u dublju arhivu – Pinto
iz 2002, tj. bijeli pinot, koji tada Šember još nije mogao nazvati punim
imenom; pamtim ga iz svojih mlađih dana, bio je to susret pun nostalgije –
nažalost, tek ga je preostalo jedva 100 boca…I, pri kraju eksluziva: žuti
plavec! Vrlo rijetka lokalna nam sorta, danas i na Plešivici gotovo iščeznula;
odlikuju je visoke kiseline, k'o stvorena za pjenušce…Veli Zdenko da bi je
ponovno sadio, ali nigdje naći sadnice…Sjajna, bogata, puna vina pokazali su se
žuti plaveci iz '06 i '05, savršeno su prijali uz dosad još nekušane takve
štrukle s peršinom, lukom i vrhnjem (bravo kuharica; prvo za antologijsku
govedsku juhu, pa onda preslasna pečena rebarca…). I finale – povratak u prošlo
stoljeće, žuti plavec iz 1996. Dovoljno za nezaboravnu degustaciju. (snimke R. Anić i foto-arhiva)
Nema komentara:
Objavi komentar