subota, 26. studenoga 2016.



Jako zadovoljan može biti Ivo Dropuljić, pokretač i direktor Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb Vino.com. Ova najveća takva manifestacija u nas počela je ovog petka a završava ove subote u 18 sati, tradicionalno u hotelu Esplanade. Pred brojnom publikom nastupilo je više od 300 izlagača, vinara, vinskih trgovaca, proizvođača ulja, sireva, mesnih i drugih specijaliteta.
Najviše je dakako hrvatskih vinara, iz svih regija; uz veterane ovog posla dosta je i novih imena, početnika. Opći je dojam da je dosegnuta visoka razina naših vina, a raduje činjenica da je dosta pozornosti posvećeno domaćim autohtonim sortama. Premijeru je primjerice imala dubrovačka malvasija Pave Miličića iz Potomja; grožđe je dakako iz Konavala. Zablistali su još jednom plavci Vedrana Kiridžije, njegov dingač iz 2011. za pamćenje je, šteta da ga zapravo više nema. Zanimljiva je i obitelj Franković iz Buja, s malvazijom, chardonnayem, rose teranom…Debitirala je istarska vinarija Dvorac Belaj, u ruskom vlasništvu, koju je predstavljao enolog Toni Batel…
U sklopu festivala održana je i već treća dodjela priznanja Vinske zvijezde. Predsjednik istoimenog Kluba novinar Ivo Kozarčanin uz diplome za zlatne, velike zlatne i velike zvijezde predao je i diplome za najbolje ocijenjena vina od – najboljih. Kod bijelih treća je Crvikova malvasija dubrovačka Tezoro, druga graševina Velika berba Iločkih podruma a pobjednik je Enjingijevo Venje 2008. Kod crnih je pobjednik Tabali Especial Reserva 2011., za najbolji domaći pjenušac izabran Kurtaljev Rose brut. Kristalnu zvijezdu za najbolje vino od autohtone hrvatske sorte osvojio je Plavac mali 2013. Grgić-vina iz Trstenika. Posebno priznanje za najbolje ocijenjeno hrvatsko vino dobio je Bodrenov chardonnay izborne berbe prosušenih bobica 2007., koji je sa osvojenih 99 bodova dobio i Veliku zvijezdu.
Festival su označile i brojne vrsne radionice. Poseban je odjek imala radionica s temom – vertikala svih berbi vina Bijelo Venje Ivana Enjingija koju je vodio Kozarčanin. Povijesni događaj za hrvatsko vinarstvo; uvod, piće dobrodošlice bila je graševina '02, koja je bila regionalni šampion na Decanterovom ocjenjivanju 2004. a za kraj traminac '04. Izredala su se Venja od berbe 1998. koje bilo Decanterov svjetski prvak  te iste godine, pa iz 2002., 2003., 2004., 2007. i 2008., koje je sada aktualno u prodaji. Bijelo Venje mješavina je graševine, rajnskog rizlinga, traminca mirisavog, sivog pinota i sauvignona, redovno odgođenih berbi.  
Održan je i 5. Bijeli grozd u organizaciji G.E.T. Reporta - dodjela priznanja najboljim vinarijama u turističkom smislu  a novost ove godine su diplome vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Prva u Hrvatskoj vinarija je Kozlović u Momjanu, drugi su Iločki podrumi a treća Kabola, isto iz Momjana.

Nema komentara:

Objavi komentar