utorak, 8. studenoga 2016.



Vina Jakob stekla su u kratkom roku zavidan ugled među vinoljupcima i vinoznalcima. Njihov autor, Ilija Zdravko Jakobović, slavonsko-zagrebački je vinar i vinogradar. Vinogradi, 28.000 trsova, u Brodskom su Stupniku, a izvrsno opremljena vinarija usred je Zagreba, u Šestinama! Uzgaja samo crne sorte – cabernet sauvignon i franc, merlot i syrah, pa je i poznat po crnim vinima.
Ali, na dobrom je putu da uskoro stekne reputaciju i po rose pjenušcu. Vino iz berbe 2014. sada dozrijeva u njegovom podrumu, od oko 4500 boca još će dvije godine odležati oko 4000 boca. Još nemaju ni etiketu, kušalo ga se na tradicionalnoj godišnjoj degustaciji za novinare Jakobovićevih vina, ovoga puta u restoranu Trilogija. Pokupio je komplimente nazočnih, finih je kiselina, punog tijela, gotovo bez ostatka šećera, brut nature, kao i bez ekspedicijskog likera. Napravljen je, pola, od za tu prigodu nabavljenog chadonnaya, te od syraha i merlota. Iz ovogodišnje će pak berbe rabiti charmat metodu – da udovolji kupcima i svojim financijskim potrebama, za brzu prodaju.
Za ovogodišnju je berbu prepun pohvala: - niti jedan grozd nisam odbacio, sretan je. Ubrao je 32 tona grožđa, dotad je znalo biti i više, ali manje…Nastoji na dugoj preradi, tj. odležavanju, ističe kako je tek nedavno završio prešanje caberneta sauvignona.     
Prava premijera bila je prvo kušanje vina berbe '13. Bili su to syrah i cuvee; za syrah ističe kako je bio iznimno dobar, pa ga je zato i posebno izdvojio. Također i '12…Dozrijevao je u hrvatskom hrastu, za koji je Jakobović, opravdano, pun pohvala; pa, izvoze ga i u Francusku! I pun je pohvala za bačvara Goloba.
Jakobović ima dvije linije vina – razlikuju se po boji etikete: crvenoj i plavoj; ova potonja jeftinija je i jednostavnija, kaže; ali baš i ne zaostaje…iz (navodno loše berbe '14 plavi segment dao je vrlo prihvatljivo vino!). Glavna degustacijska vina berbe '13, sami syrah – iznimno dobar - i cuvee (po trećina caberneta sauvigona i franca te merlota), posvjedočila su o jakom hrvatskom potencijalu crnih vina ovoga podruma; pravi izazov – koja su bolja, odnosno dopadljivija – bila su takva vina iz berbi iz 2012. i 2011. Rezultat: izjedačen! Čisti užitak.
Moram spomenuti da su degustaciju pratile i posebne delicije na tanjuru; kavijar iz Bajkalskog jezera (dobavljač je Jakobović) i, primjereni, biftek…Prezentaciji je nazočila i njegova kćerka Valentina i enologinja Ivona Jeličić.  (snimio Rene Karaman)

Nema komentara:

Objavi komentar