četvrtak, 17. studenoga 2016.



Kao mladić, nisam ni pomišljao da bih postao vinar. Orijentirao sam se na znanost, na struku (diplomirao je mikrobiologiju, doktorirao)…Ali, u našoj je obitelji vinarstvo utemeljeno još 1723. godine, i nisam odolio toj tradiciji, vratio sam se doma…Zbori tako dr. Martin Tesch, jedan od uglednijih vinara u golemoj njemačkoj vinskoj industriji.
Od općeg stereotipa izdvaja ga osobeni pristup toj djelatnosti, promišljeni odabir ciljeva koje želi postići i načina kako do njih doći. Osnovno: ono po čemu je vinska Njemačka najpoznatija, rizlinzi su. Ali, dr. Tesch gradi vlastiti stil za rizlinge: njegovi su suhi, inzistira na tome, i prvenstveno odraz tla i podneblja; nikakvih (kemijskih) dodataka…reći će, i bakar, uobičajen kao jedino organsko sredstvo kod tog tipa vinogradarstva, otrov je za lozu, za vinograd…
Kad se vratio obiteljskim, očevim vinogradima, unio je prevratničku promjenu, zbog koje su se susjedni vinogradari zgražali: otac je uzgajao 30-ak sorata, od koji većina nije davala nikakav profit…pa sam sve to posjekao, veli Martin, smanjio površine sa 30 ha na 16 ha…bio je to pravi šok, uz rizlinge ostavio sam samo po pet posto crnog i bijelog pinota!
I, njegova su vina profinjeni užitak za vinoznalce. Upravo ih je predstavio u Dobrim vinima Damira Horvata, u Green Goldu, koji dva njegova vina ima već godinama, a sada je ponudu, i u lokalu i u distribuciji, proširio na šest vina. Koja su i predstavljena, na degustaciji za novinare i, poslije na raskošnoj večeri.  
Prije nego ih navedem, valja reći da mu se vina (rizlinzi) prvenstveno razliku po tlu gdje je grožđe raslo – pa tako poseban dojam ostavlja vulkansko tlo, ili ono u kojem su sedimenti nekadašnjeg davnog mora…Njegov osebujan način zamalo mu je izazvao – bankrot…gubio je kupce, koji su tradicionalno očekivali nešto drugo…preživio je, na radost svih iskrenih vinoljubaca; svaka njegova kap prava je radost…A u Dobrim vinima sve nas je zatekao posvemašnjim iznenađenjem: degustaciju  je počeo BIJELIM vinom od crnog pinota! Obrazlaže: u njegovom području, a to je poprilično na sjeveru, 60-ak km  od Frankfurta, crni pinot nije davao redovite dobre berbe, pa se odlučio na (iznimno uspješan eksperiment). Slijedili su rizlinzi, različiti od godišta i tla, a svaki s puno komplimenata: Riesling Unplugged Magnum '15; Rieslin Krone '14; Riesling St. Remigiusberg '14; Riesling Karthauser '12 i, za kraj, savršena poslastica, neviđen rajnski rizling, Sonne (Sunce!) Riesling Beerenauslese '15.          

Nema komentara:

Objavi komentar