petak, 4. studenoga 2016.



VUČINIĆI IMAJU NAJBOLJI PJENUŠAC OD PORTUGISCA: Duga je vinska tradicija u obitelji Vučinić iz Pavlovčana pokraj Jaske. Nevelika vinarija uzorna je, vina su im vrsna, dotjerana, a nedavno su se okitili i posebnim priznanjem – na ocjenjivanju potrugizaca koje je organizirao (novinarski) Klub Vinske zvijezde u kategoriji pjenušaca spravljenih od portugisca njihov je ocijenjen najboljim!
Ime mu je – Crna perla! Napravljen je od vina iz berbe 2014., nažalost samo oko 300 butelja. - Sad mi nedostaje, butelje su pri kraju, veli Zdenko Vučinić i najavljuje povećanje količina. Isprva su htjeli napraviti rose pjenušac, ali supruga Đurđica mi je rekla da to imaju svi, neka napravim nešto posebno, dodaje. Prije toga su radili bijeli pjenušac – Bijelu perlu, posljednja je bila berba 2008., još imaju nešto zaliha. Bila je od njihovih sorata chardonnaya, žutog plaveca i kraljevine, koju više ne uzgajaju. Jedni su od rijetkih naših vinara koji buteljiraju žuti plavec, sortu koja je zbog viših kiselina baš pogodna za pjenušce. Na hektaru vinograda uzgajaju i rajnski rizling, traminac i cabernet sauvignon.
Složna obitelj (djeca su im Marija, Marko i Matija) ponosi se i svojom lijepom, atraktivno uređenom iako nevelikom novom kušaonicom, baš primjerenom za manja društva koja žele koncentrirano kušati njihovu finu kapljicu. I osladiti se ukusnim narescima – iz domaće proizvodnje. (snimio Marko Čolić)        

Nema komentara:

Objavi komentar