utorak, 15. studenoga 2016.Želimo raditi vino koje ljudima izaziva osmijeh! Tako Tino Colla objašnjava način rada u svojim vinogradima i podrumima vinarije Poderi Colla. Ta je obiteljske vinarija jedna od najstarijih talijanskih, početak rada dokumentiran je (do toga jako drže!) u prvim godinama 18. stoljeća; danas je na djelu već deveti naraštaj.
Taj slavni Tino Colla predstavio se u vinoteci Bornstein na Kaptolu; vlasnici Srpeki njegovi su uvoznici. – Svijet je pun različitih vina, mi želimo napraviti posebno vino, tumači. Ne vole puno manipulacija s grožđem i vinom, ono mora biti što prirodnije, bez dodataka, proizvod tla, vinograda, prirode…zato ustraju na tradiciji: želim u boci osjetiti grožđe, ne čokoladu, začine itd., objašnjava. S takvim „staromodnim“ konceptom trebalo je vremena, truda i upornosti da se nametnu na tržištu.
Sjedište je u Albi, u Pijemontu. Uzgajaju 26 hektara vinograda na tri elitne lokacije: Bricco del Drago, i u područjima Barbaresco i Barolo. Uglavnom rade crna vina, više od 95 posto, a dominatna je sorta tamošnji domorodni nebbiolo. Njihov vinograd crnog pinota bio je prvi u Pijemontu! No, Tino je goste u Bornsteinu iznenadio vinom koje nije bilo na službenom popisu degustacija: (bijelim) pjenušcem Pietro Colla, sa čak 13 % alkohola, od 90 % posto crnog pinota te nebbiola. Otac je volio šampanjce, pa su odlučili napraviti taj pjenušac, klasičnom metodom, posve prirodno, bez dodataka, ni ekspedicijskog likera, extra brut.
Uslijedio je Nebbiolo D'Alba iz 2013., pitak, još svjež crnjak, koji djeluje lagano a lijepo se otvara, pun crnog voća. Sljedećeg, Pinota Nero Romano  Langhe 2013. rade samo 5000 boca, izvrsnog je mirisa i boje, elegantan, pitak. Bricco Del Drago 2012. (ime je vrh brda na kojem je na sjajnom položaju vinograd) složen je od 20 % nebbiola i 80 % dolcetta; tamošnji masovno popularan dolcetto u njih je poseban, zbog posebnog položaja vinograda. Inače, oni su napravili prvi talijanski blend.
Na posve klasičan način dobili su Barbaresco Roncaglio 2012., što se ogleda u izvrsnom vinu, još mladom, pred kojim je dobra budućnost. Snažniji, s više tijela (14 % alkohola) bio je Barolo Bussia 2012., u kojem se ogleda i razlika u položaju vinograda. I trebao je to biti kraj sjajne degustacije, a Tino Colla opet je iznenadio: otvorio je bocu magnuma Barbaresca iz 1999. Doista raskošan završetak!
Valja još spomenuti da u podrumima imaju bačve – od slavonskog hrasta. Najbolje odgovaraju tim vinima, kaže; a oni vinari koji su pokušali s američkim hrastom, npr. vratili su se slavonskom. (snimke Julio Frangen)         
  

Nema komentara:

Objavi komentar