četvrtak, 24. studenoga 2016.



Nikada središnji zagrebački trg nije bio tako sladak – na Trgu bana Jelačića upravo se održavaju Dani meda. A u sklopu te manifestacije Marija Vukelić, direktorica tvrtke Zlatne riječi organizirala je za novinare u pizzeriji KloPIZZA Merlot Barbare Radulović, u Tkalčićevoj, predstavljanje glasovitog OPG-a Pčelarstvo Rončević iz Sv. Jurja blizu Senja. Uz pčelaricu Ivanu Rončević, nastupio je i Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara Pčelinjak.
Koliko je med zdrav i koristan, i da je više od (slatke) hrane ne treba ponavljati. Jedinstven je to proizvod prirode, od davnina je smatran svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za mnoge bolesti. A med obitelji Rončević jedan je od najbolje ocjenjivanih hrvatskih medova. Na svjetskom ocjenjivanju Apimedica&Apiquality Forum 2010. njihov med od smilja proglašen je najboljim na svijetu!  A na ovogodišnjem državnom prvenstvu u Osijeku dobili su Zlatnu žlicu za najbolji hrvatski sortni med od kadulje i od smilja.
Rončevići svoje pčele na ispašu kadulje prevoze ribarskom brodicom na obližnji nenaseljeni otok Prvić. Proizvode sortne medove od kadulje, smilja i vrijeska, te medun i livadski planinski med. Proizvode i medenjake, propolis, cvjetni prah, medni ocat, medne sirupe i meleme za njegu kože. I Rončevići izlažu na Jelačićevu trgu.  A na prezentaciji ponudili su i krasnarske sireve začinjene medom.
Rogulja je upozorio na nedovoljnu brigu mjerodavnih za naše pčelarstvo. Na slovensku inicijativu UN će proglasiti 20. svibnja Svjetskim danom pčela, od čega i naši pčelari očekuju korist. (snimio Julio Frangen)          

Nema komentara:

Objavi komentar