subota, 29. kolovoza 2015.


ČEKA SE NOVA VINSKA KRALJICA: U Zagrebačkoj županiji, u kojoj je vinarstvo tradicionalno iznimno važna gospodarska djelatnost, već se godinama „ustoličuje“ Vinska kraljica. Bira se na posebnom natjecanju, nakon natječaja koji je sada raspisan do 4. rujna.
Važno nam je da ljudi shvate da to nije natjecanje ljepotica, tj. da mi
nismo misice već da je vrlo bitno poznavanje osnova vinarstva, vinske
kulture i običaja naše Županije....te da se dosta "bivših" kraljica i dalje bavi
vinarstvom, a nastavile smo i s promocijom preko Udruge Vinskih Kraljica koju smo osnovale prije dvije godine, kaže jedna od dosadašnjih Kraljica Ivana Puhelek.

Po Pravilniku, Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina starosti, državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije, i tome primjerenih svečanih događanja i prezentacija.
Posebno imenovani Stručni sud će, na temelju Pravilnika o izboru Vinske kraljice i provedenog natječaja, izabrati Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2016. godinu. Stručni sud ocjenjivat će poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu, javni nastup, itd.
Dosada su Vinske kraljice Zagrebačke županije bile Nataša Puhelek, Žana Šterc i Ivana Puhelek iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović, Gabrijela Vrbetić i Iva Braje iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora, Jelena Rožić iz Vrbovca te Helena Čegec iz Sv. Ivana Zeline – koja je i aktualna Vinska kraljica za 2015. godinu.
Inače, Zagrebačka županija, domovina kraljevine i portugisca s bogatom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje izvrsnih vina, prva je županija u Hrvatskoj koja je počela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine.

Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na posebnoj svečanosti u studenom.

 

Nema komentara:

Objavi komentar