četvrtak, 20. kolovoza 2015.


Nastavak ocjena vina u novoj, ljetnoj seriji Vinskih zvijezda.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
TOMAC MILLENNIUM, brut
Ob. Tomac, Donja Reka
alkohol 12,5 %, cijena 90 kn

Sitni mjehurići dugo perlaju,  fini miris po kruhu/briošu. Skladno, kompleksno, osvježavajućeg završetka. Uz kamenice, topla predjela od morskih plodova ili ribu.(chardonnay i stare plešivičke sorte)
Vinarija Tomac ***
PERLA ROSE, brut
Agrolaguna, Poreč
Alkohol 11,5 %, cijena 50 kn

Lagano, svježe, ugodno miriše. Voćno, vino za svakodnevnu konzumaciju, kao aperitiv ili uz laganija mesna jela.
Vrutak  


MALVAZIJA ISTARSKA DEKLIĆ, 2014.
Ob. Deklić, Vižinada
Alkohol 12 %, cijena 60 kn

Uredno vino diskretnog mirisa, vitkog tijela, izražene kiselosti.
TOLJANIĆ ŽLAHTINA, 2014.
Ob. Toljanić, Vrbnik
Alkohol 11 %, cijena 40 kn

Jednostavno, svakodnevno, dobro ljetno vino. Obično, tankog tijela, pitko.
Gro-promLEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Esplanade. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Šneler, Esplanadin sommelier, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Tomislav Klišanin.

 

 

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar