četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Nastavak ocjena vina u novoj, ljetnoj seriji Vinskih zvijezda.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Esplanade. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Šneler, Esplanadin sommelier, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. 
DRI, brut
Ob. Kurtalj, Plešivica
alkohol 12,7 %, cijena 99 kn
Kompleksno, s finom oksidativnom notom, elegantno. Razvijen miris upućuje na mineralno,osjeti se kruh-brioš. Skladno, živahno, snažno, vrlo dobro tijelo, osvježavajući završetak. Jako, jako dobro.  
Bornstein ***POŠIP KRAJANČIĆ, 2011.
L. Krajančić, Čara
Alkohol 13 %, cijena 160 kn
Bogat miris vanilija, banana…Lijepa zlatna boja. Kompleksno, dobro tijelo, slatkastog okusa.
Dropi promocija ***

MALVAZIJA FESTIGIA RISERVA AKACIJA, 2012. (polusuho)
Agrolaguna, Poreč
Alkohol 13 %, cijena 130 kn
Kompleksno, zrelo, arome drvenih bačvica. Uklopljen neprovreli šećer; srednje dugi završetak.
Superkonzum ***
RAJNSKI RIZLING TOMAC, 2013.
Ob. Tomac, Donja Reka
Alkohol 12 %, cijena 74 kn
Diskretan voćni miris. Umireno vino, vitko tijelo; prešlo zenit.
Vinarija TomacNema komentara:

Objavi komentar