četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Nastavak ocjena vina u novoj, ljetnoj seriji Vinskih zvijezda.
VINA LAGUNA ROSE, 2014.
Agrolaguna, Poreč
Alkohol 11,5 %, cijena 35 kn
Fino izraženi voćni mirisi. Lepršavo, osvježavajuće, vrlo pitko,  ugodna kiselost, dobro tijelo. Odlično ljetno vino!
Superkonzum *** :)
TOMAC ROSE CLASSIC, brut
Ob. Tomac, Donja Reka
Alkohol 12 %, cijena 100 kn
Miriše po tamnom voću, višnji i ribizlu, kvasci. Skladno, dobro tijelo.
Vinarija Tomac  ***

CENTURION BOLFAN, sec
Bolfan Vinski Vrh, Hrašćina
Alkohol 12 %, cijena 77,70 kn
Koketan, živahan pjenušac, bolji u nosu. Izražene slatkoće koju ne prati dovoljno kiselost. (Blanc de Blancs)
Vrutak ***

SAUVIGNON, 2014.
Vuglec Breg, Krapinske Toplice
Alkohol 12 %, cijena 60 kn
Miriše na cvijeće i vinogradarsku breskvu. Dobro tijelo, ali nedovoljno kiselosti za ostatak šećera. Uz orijentalnu i ljuću hranu.
Vinarija Vuglec Breg

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće :)
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Esplanade. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Šneler, Esplanadin sommelier, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Tomislav Klišanin.

Nema komentara:

Objavi komentar