petak, 10. travnja 2015.

Sezona je šparoga: ta odavno cijenjena samonikla biljka, u Istri je stekla zavidnu gastronomsku reputaciju.  „Dani istarskih šparuga“ , koji traju od 23. 3. do 15. 5. jedna je od četiri gastronomske manifestacije važne u turističkoj ponudi restorana sjeverozapadne Istre.
Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje, i njihovih 27 restorana , pozivaju goste na već 9. takvu manifestaciju, koju su novinarima jučer predstavili  u Zagrebu Sanda Bravar, direktorica TZ Umaga, predstavnik uljare Zigante Zoran Gregorović  i Vinarije Cattunar Hrvoje Krnjević, a specijalitete od šparoga – bruskete s paštetom od šparuga, fritaju sa šparugama i špaletom, pljukance sa šparugama, i, nadasve rijetko, tiramisu od šparuga s maslinovim uljem od buže pripremio je Mate Kijo Jelovac, chef u konobi Pjero u Bujama.
Događa se to u 27 tamošnjih lokala. Šparoge se ne uzgajaju, (teško) ih treba tražiti i brati…Prezentacija u Zagrebu pokazala je da šparoge nisu samo slasni zalogaj u fritaji…a još više koliko znači prilog od maslinovih ulja…ona od četiri sorte iz maslinika Giancarla Zigantea (uzgaja 1600 stabala, četiri sorte)sjajno su se uklopila u takav jelovnik, a posebno domaća buža uz, rijedak, slatkiš na kraju objeda, tiramisu od šparuga.
Pratila su sve to vina Vinarije Cattunar; veliki su,uzgajaju više od 56 ha, malvaziju imaju sa sve četiri istarske vinogradarske zemlje. Teran rose, malvazija, teran i muškat momjanski svakome su sudioniku manifestcije pružili mogućnost izbora favorita; osobno, rose teran bio je zbilja ugodno iznenađenje.

Normalno da je onda „nakon duge zime…na  jedan od najboljih načina proslave dolaska toplih dana“ u Istru  pozvala sve ljubitelje šparoga, dobrih vina i vrsnih maslinovih ulja Sanda Bravar, direktorica TZ Umaga.        

Nema komentara:

Objavi komentar