Iz New Yorka javio se Bruno Trapan: presretan jer je čak
tamo čuo da je njegov teran najbolji na ovogodišnjoj Vinistri! Za tu uglednu, 22. međunarodnu
izložbu vina i vinarske opreme, koja se
održava od 8. do 10. svibnja u Poreču, upravo je završilo trodnevno
ocjenjivanje vina – ukupno je bilo prijavljeno 314 uzoraka. U sklopu toga
održana je i jedinstvena manifestacija, Svijet malvazija, tj. 7. neslužbeno
svjetsko prvenstvo vina od sorata malvazija. Na ocjenjivanju ovoga je puta
sudjelovalo 143 vina iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i
Grčke. Normalno da su malvazije i terani glavne zvijezde ove smotre. Vina
ocjenjuje međunarodni žiri, sa 50-ak članova, kojem je na čelu Caroline Gilby
iz Londona, nositeljica prestižne svjetske titule Master of Wine (na slici dolje)
.
.
Za Vinistru je ocijenjeno i 17 rakija i 14 maslinovih ulja.
Dodjela odličja bit
će prvi puta dva dana uoči izložbe vina u hotelu Laguna Parentium, gdje se i
ocjenjivalo, a najavljen je dolazak i Jean-Marie Auranda, predsjednika OIV-a,
međunarodne organizacije za lozu i vino koji će predati nagrade. Nikola
Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, najavio je da će u porečkoj
dvorani Žatika nastupiti oko 120
izlagača. Iz pratećih programa valja izdvojiti
predavanje o veoma opasnoj bolesti, zlatnoj žutici vinove loze koja je
lani službeno potvrđena u Istri.
U gastronomskom dijelu izložbe u kojemu se već tradicionalno
jela spajaju s vinima, uvedena je
novost, gastronomska zemlja partner, Nizozemska iz koje dolazi chef Leon
Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom. Na Vinistru dolaze i predstavnici
regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regionalnog vijeća g.
Jean-Paul Bachyjem koji predsjeda i
Skupštinom europskih vinskih regija (AREV-om). Predstavit će se
gospodarstvo ove slavne regije, vinske ceste, a
degustirat će se i šampanjci.
Zanimljiv se slučaj zbio u neposrednoj blizini hotela
Parentium; nas trojica kolega, članova žirija (još i I. Kozarčanin i D. Barać)
za šetnje u studenoj porečkoj noći svratili smo ugrijati se i skratiti vrijeme
u Vilu Romana. I tako dvije večeri, pa smo se upoznali i s vlasnikom Tonijem
Bankom i saznali da se njihova obitelj bavi vinogradarstvom i vinarstvom,
glavni je otac Mario. A trećeg dana doznali smo da je u „doigravanju“ baš ta
vinarija postala šampion u kategoriji dozrelih malvazija! Obitelj Banko
uzgaja na dva hektara vinograda malvaziju, teran, muškat bijeli, malo i
caberneta sauvignona i hrvatice. Sprave oko 10.000 litara, većinu prodaju u svom lokalu, prve su butelje napunili 2006
godine, lani su na Vinistri osvojili zlato za malvaziju i za rose. U zaseoku
Bašići, uz cestu iz Poreča za Pazin, u lijepoj obiteljskoj kući imaju i
atraktivnu kušaonicu koja može primiti 24 osobe i uz vino ponuditi ih i pršutom
i sirom. Uzgajaju i 30-ak stabala maslina.
Nema komentara:
Objavi komentar