srijeda, 22. travnja 2015.

Iz New Yorka javio se Bruno Trapan: presretan jer je čak tamo čuo da je njegov teran najbolji na ovogodišnjoj  Vinistri! Za tu uglednu, 22. međunarodnu izložbu  vina i vinarske opreme, koja se održava od 8. do 10. svibnja u Poreču, upravo je završilo trodnevno ocjenjivanje vina – ukupno je bilo prijavljeno 314 uzoraka. U sklopu toga održana je i jedinstvena manifestacija, Svijet malvazija, tj. 7. neslužbeno svjetsko prvenstvo vina od sorata malvazija. Na ocjenjivanju ovoga je puta sudjelovalo 143 vina iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke. Normalno da su malvazije i terani glavne zvijezde ove smotre. Vina ocjenjuje međunarodni žiri, sa 50-ak članova, kojem je na čelu Caroline Gilby iz Londona, nositeljica prestižne svjetske titule Master of Wine (na slici dolje)
.
Za Vinistru je ocijenjeno i 17 rakija i 14 maslinovih ulja.
 Dodjela odličja bit će prvi puta dva dana uoči izložbe vina u hotelu Laguna Parentium, gdje se i ocjenjivalo, a najavljen je dolazak i Jean-Marie Auranda, predsjednika OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji će predati nagrade. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, najavio je da će u porečkoj dvorani  Žatika nastupiti oko 120 izlagača. Iz pratećih programa valja izdvojiti  predavanje o veoma opasnoj bolesti, zlatnoj žutici vinove loze koja je lani službeno potvrđena u Istri.
U gastronomskom dijelu izložbe u kojemu se već tradicionalno jela spajaju s vinima,  uvedena je novost, gastronomska zemlja partner, Nizozemska iz koje dolazi chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom. Na Vinistru dolaze i predstavnici regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regionalnog vijeća g. Jean-Paul Bachyjem koji predsjeda i  Skupštinom europskih vinskih regija (AREV-om). Predstavit će se gospodarstvo ove slavne regije, vinske ceste, a  degustirat će se i šampanjci.
Zanimljiv se slučaj zbio u neposrednoj blizini hotela Parentium; nas trojica kolega, članova žirija (još i I. Kozarčanin i D. Barać) za šetnje u studenoj porečkoj noći svratili smo ugrijati se i skratiti vrijeme u Vilu Romana. I tako dvije večeri, pa smo se upoznali i s vlasnikom Tonijem Bankom i saznali da se njihova obitelj bavi vinogradarstvom i vinarstvom, glavni je otac Mario. A trećeg dana doznali smo da je u „doigravanju“ baš ta vinarija postala šampion u kategoriji dozrelih malvazija! Obitelj Banko uzgaja na dva hektara vinograda malvaziju, teran, muškat bijeli, malo i caberneta sauvignona i hrvatice. Sprave oko 10.000 litara, većinu prodaju  u svom lokalu, prve su butelje napunili 2006 godine, lani su na Vinistri osvojili zlato za malvaziju i za rose. U zaseoku Bašići, uz cestu iz Poreča za Pazin, u lijepoj obiteljskoj kući imaju i atraktivnu kušaonicu koja može primiti 24 osobe i uz vino ponuditi ih i pršutom i sirom. Uzgajaju i 30-ak stabala maslina.

Nema komentara:

Objavi komentar