srijeda, 29. travnja 2015.

PREMIJERA: Vinarija Degrassi dobila je i svoju 30. etiketu! Legendarni Moreno Degrassi, čija su vina u temeljima  istarskog i hrvatskog vinskog prevrata s početka 90-ih prošloga stoljeća, poznat je ne samo po vrhunskoj kakvoći i ponajboljim vinogradarskim položajima u Istri i Hrvatskoj, nego i po obilju sorti i etiketa svojih vina. Sada je dodao još jednu, 30. za posebno vino i u međunarodnim razmjerima, kod nas pogotovo.
Ime mu je Terre Bianche Passito: premijeru je upravo imao u Wine Baru Dobra vina (Green Gold) , koje je i jedino mjesto gdje se ta raritetna kapljica može kupiti osim u samoj vinariji. Kao i kod istoimenog vina redovne berbe, složeno je od malvazije (najviše), chardonnaya, sauvignona bijelog i viogniera, iz berbe 2011. Grožđe je sušeno na trsu, dakle to je zapravo izborna berba prosušenih bobica. Svaka je sorta posebno vinificirana, objašnjava sommelier vinarije Siniša Škaberna, potom je dozrijevalo godinu u baricima, novim, francuskim, pa još godinu u posudama od inoksa; mjesec dana potom u bocama i evo ga pred nama!
Još i pokoji podatak: ima (hm) čak 16,8 % alkohola, 8 g/l kiselina i 49 g/l šećera, taman da bude poluslatko; punjeno je u tipične bočice od 0,375 l, ima ga oko tisuću litara.

Na premijernoj degustaciji u za to sjajnoj lokaciji, Dobrim vinima, komentari su bili vrlo kratki: prekrasno, kako pitko! I krenulo je dakako i pitanje – kada ga, s kojim jelima piti…nekako smo se odmah složili – sa zrelim sirevima, gusjim jetrima; osobno, volio bih ga isprobati i s carpacciom od jastoga i s malo škampa.  (snimio J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar