srijeda, 8. travnja 2015.


POREČKI SVJETSKI PRVACI Godišnje vinom prosječno sada napune četiri milijuna boca; plod je to grožđa sa 610 hektara vinograda na nekoliko sjajnih lokacija u Istri. Riječ je dakako o porečkoj Agrolaguni, vinariji duge tradicije kojoj su se međutim ugled i budućnost ozbiljno poljuljali u godinama „slavne“ tranzicije. Kasniji rasplet pokazao je da je spasonosan bio ulazak u sastav Agrokora; od te 2004. posađeno je oko 500 hektara vinograda (pa ih je sada oko 610 ha), nabavljena je suvremena tehnologija, došli su mladi stručnjaci, puno je uloženo i u promocije i promidžbu; sve skupa više od 30 milijuna eura.
Porečka su vina popularna, našla su svoje mjesto  i ugled na sve zahtjevnijem tržištu. Potvrdila su to  i renomirana vinska ocjenjivanja i izložbe: od Vinistre do međunarodnih natjecanja. Na  jednom od najcjenjenijih svjetski vinskih ocjenjivanja – Mundus vini u Neustadtu u Njemačkoj – ove je godine Laguna osvojila čak pet zlatnih medalja! Najviše za malvazije: Festigia '13, Festigia Riserva Vižinada '11 i '13, Festigia Riserva Akacija '12, te za Festigiu Merlot '12. Niz je i drugih osvojenih odličja, a zaslužnim za takve uspjehe u Agrolaguni drže tim mladih enologa na čelu s Milanom Budinskim.
Prava su međutim poslastica Lagunina vina napravljena u ograničenim, vrlo malim količinama, od po samo nekoliko tisuća boca, za postizanje najviše kakvoće, posebnih odlika ili samo za istraživanje, za ogled kako do najviših razreda kakvoće. Uključuje to postupke već u vinogradu, na posebnim pozicijama, potom u berbi i naposljetku u preradi i dozrijevanju u posebnim uvjetima u podrumu.

Nedavno su ta nagrađena vina predstavljena u Wine Baru Dobra vina u Green Goldu na svečanoj  večeri, s predsjednikom Uprave Goranom Kramarićem na čelu, na kojoj su svjetski prvaci spajani s delicijama na tanjuru. Uvertira je bila novost, rose pjenušac od terana koji se pokazuje odličnom osnovom za pjenušava vina. Charmat metodom lani su pripremili čak 180.000 boca, a odlikuje se svježinom i voćnošću; odličan aperitiv, za ljetnu žeđ, tople noći, uz laganija jela…Pozdravljena je i pretpremijera Festigije Riserva Vižinada, s posebnog položaja na vrhu brda s kojeg puca pogled na Motovun i dolinu Mirne; i s odličnog tla. Napravljeno je svega par tisuća boca u kojima je vino odležalo dvije godine. U 20 malih bačvica formata barriquea, 4 nešto veće – toneau i u dvije velike od 2000 litara, sljubljenih na kraju, pokazalo se da je drvo akacije dušu dalo za osobine kakve pruža malvazija. Suho, pravo boutique vino. Na žalost – u svega 4-5000 boca. Pravi dragulji u moru redovne, ali vrsne plemenite kapljice.  

Nema komentara:

Objavi komentar