BLAGDANSKE VINSKE ZVIJEZDE
Sanabor
Extrabrut, 13%, Sanabor, Kras, Slovenija; 75kn u vinariji ***
Haromoničan, svjež, iskričav, nježan, elegantan nos, lijepe kiseline, trajan.
Gastro: aperitiv, svečani ručak, odojak,
tjestenina s vrhnjem i tartufima.
Kota 255, Brut, 12,5%, OPG Tihomir
Kota, Hr. Zagorje; 96,50 kn Brza distibucija ***
Vrlo aromatičan,
lagana i osvježavajuć, intezivan, srednje perlanje. Gastro: aperitiv, puretina
u umaku s njokima, školjke.
Princeps, Rose, Brut, 12,5%, Iločki
podrumi d.d., Ilok; 90 kn u vinariji ***
Lijepo i podatno vino, osvježavajuće, lagano, nježno, intenzivno, jagoda
na nosu. Gastro: predjela, šunka, švargla, pršut, crne masline, tuna, riba
bijela.
Champagne Collard-Picard
(rose), 12,5%, Brut, Francuska; 290 kn Bornstein
**
Na zalazu i u padu. Gastro: aperitiv,
jagodičasto voće, popiti što prije.
PRAVILNIK:
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u
kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski
trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz
maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se
sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija
prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim
objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali
smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za
odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko
zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova
ŽIRI: Ocjenjivali
smo u restoranu hotela Dubrovnik. U komisiji su bili : Nina Levičnik, sommelierka, Robert Brkić,
enolog, Jure Andrijašević, WSET 3, te
stalni članovi komisije, Marija Vukelić, WSET2, voditeljica projekta Vinske
zvijezde, Vitomir Andrić, vinski novinar te Saša
Zec, enolog, predsjednik komisije ovog predblagdanskog ocjenjivanja. Vina je posluživao stalni znanac projekta,
konobar Krešo Mišar, uz svesrdnu pomoć mladog kolege Marka Lopca.
Nema komentara:
Objavi komentar