petak, 27. prosinca 2019.


BLAGDANSKE VINSKE ZVIJEZDE
Sanabor Extrabrut, 13%, Sanabor, Kras, Slovenija; 75kn u vinariji ***
Haromoničan, svjež, iskričav, nježan, elegantan nos, lijepe kiseline, trajan. Gastro:  aperitiv, svečani ručak, odojak, tjestenina s vrhnjem i tartufima.
Kota 255, Brut, 12,5%, OPG Tihomir Kota, Hr. Zagorje; 96,50 kn Brza distibucija ***
Vrlo aromatičan, lagana i osvježavajuć, intezivan, srednje perlanje. Gastro: aperitiv, puretina u umaku s njokima, školjke.
Princeps, Rose, Brut, 12,5%, Iločki podrumi d.d., Ilok; 90 kn u vinariji ***
Lijepo i podatno vino, osvježavajuće, lagano, nježno, intenzivno, jagoda na nosu. Gastro: predjela, šunka, švargla, pršut, crne masline, tuna, riba bijela.
Champagne Collard-Picard (rose), 12,5%, Brut,  Francuska; 290 kn Bornstein **
Na zalazu i u padu. Gastro: aperitiv,  jagodičasto voće, popiti što prije.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu hotela Dubrovnik. U komisiji su bili :  Nina Levičnik, sommelierka, Robert Brkić, enolog, Jure Andrijašević, WSET 3,  te stalni članovi komisije, Marija Vukelić, WSET2, voditeljica projekta Vinske zvijezde, Vitomir Andrić, vinski novinar  te  Saša Zec, enolog, predsjednik komisije ovog predblagdanskog ocjenjivanja.  Vina je posluživao stalni znanac projekta, konobar Krešo Mišar, uz svesrdnu pomoć mladog kolege Marka Lopca.

Nema komentara:

Objavi komentar